Denník N

Vzorce Timothyho Snydera

Timothy Snyder. Foto – Yale University
Timothy Snyder. Foto – Yale University

História môže ukázať vzorce správania, môže nabádať ľudí k tomu, aby dokázali predvídať.

Už dávno nezažil prednášateľ taký potlesk ako Timothy Snyder, hosť festivalu Jeden svet, v preplnenej aule Univerzity Komenského. Jeho obraz sveta, v akom žijeme, vyznel podľa očakávania kriticky. Či už ide o pomery v Amerike, v Rusku, v Európe alebo vo svete ako celku. Snyder o sebe hovorí, že je „historikom európskych totalít“, a to ho priviedlo k tomu, aby svoj hlbší ponor do európskych skúseností s fašizmom, nacizmom a komunizmom ponúkol aj Američanom.

Podľa neho sa pri ochrane kľúčových pilierov americkej demokracie nemožno automaticky spoľahnúť na klasický systém „checks and balances“, bŕzd a protiváh, ktorý by mal skôr či neskôr zvládnuť krízové stavy. Dnešné americké inštitúcie ako Najvyšší súd či Kongres podľa neho nefungujú tak, aby boli dostatočnou zárukou nenarušiteľnosti demokratického režimu.

Najvyšší súd dnes nie je príkladným stelesnením špičkového výkonu súdnej moci, súdnej excelentnosti. Pôsobenie vrcholných štátnych inštitúcií vrátane Kongresu nepresvedčilo o tom, že Spojené štáty sú dostatočne pripravené úplne sa vyhnúť podobnému ovplyvňovaniu, aké uskutočnilo Rusko zasahovaním do prezidentských volieb v roku 2016, a to nielen pre zastaranosť volebných zariadení, ale aj pre politické spory.

Naproti tomu solídne fungovali niektoré súdy a

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie