Denník N

Starosta bratislavského Ružinova Pekár: O električkovej trati má rozhodnúť mesto, nie J&T

Starosta bratislavského Ružinova Dušan Pekár po osemročnom šéfovaní radnice opätovne kandiduje. Foto N - Vladimír Šimíček
Starosta bratislavského Ružinova Dušan Pekár po osemročnom šéfovaní radnice opätovne kandiduje. Foto N – Vladimír Šimíček

Starosta Ružinova Dušan Pekár priznal viaceré pochybenia svojich podriadených: pri výstavbe garáží hneď pod oknami bytovky, pri pokuse vyrúbať stromy, pri problémoch s eurofondmi a aj v prípade, v ktorom opatrovníčka z bytu vytlačila matku psychicky chorej ženy.

Starosta bratislavského Ružinova Dušan Pekár v rozhovore oľutoval svoju účasť na akcii pripomínajúcej vojnový štát, pri otázkach na prvý mrakodrap spomína zatýkanie na okresnom úrade a hovorí aj o tom, ako ho pravicová koalícia nepodporila v kandidatúre na starostu.

Za mestského poslanca kandidujete za koalíciu pravicových strán, tie isté strany okrem KDH však na starostu Ružinova podporujú vášho vyzývateľa Jána Buocika. Ako je to možné?

To sú otázky vnútorných dohôd vzniknutej koalície v meste, ktorá má svoje pravidlá. Nielen s výnimkou KDH, ale aj Zmeny zdola. Presne ste opísali politický guláš – celá opozičná koalícia ma podporuje ako kandidáta na poslanca hlavného mesta, ale na starostu podporujú iného kandidáta. To sú otázky na vyjednávačov.

Pán Buocik je jeden z vašich hlavných kritikov. Vyzerá to potom zvláštne, keď ste dokázali osloviť tie isté strany. Máte pre to nejaké vysvetlenie?

Nelogiku v politike.

Čo si máme pod tým predstaviť?

Musíte sa spýtať vyjednávačov jednotlivých politických strán. Nechcem vynášať z kuchyne. Bol som prítomný len na jednom rokovaní, kde sa rokovalo o hlavnom meste, ale kde sme sa dotkli aj mestskej časti Ružinov. Bolo tam povedané niečo iné, než sa teraz deje.

Tam vám povedali, že vás podporia?

To sa musíte opýtať tých strán, ktoré vyjednávali.

Jeden z vašich vyzývateľov Martin Chren šíri informácie o viacerých neoficiálnych prieskumoch, jeden z nich urobila úplne neznáma agentúra. Podľa týchto prieskumov sa vraj rozhodne medzi vami a ním. Máte aj vy také čísla?

Považujem takéto prieskumy za vyhodené peniaze. Myslím si, že je to systém volebnej kampane. Boli sme oslovení, aby sme sa k tomuto prieskumu vyjadrili, no odmietli sme.

Poznáte nejaké čísla pred voľbami?

Nie.

Na stavebnom úrade v Starom Meste je teraz prerušené územné konanie v projekte Eurovea. Vy ste dlhodobo kritikom projektu mrakodrapu, ktorý má v rámci Eurovey 2 vyrásť. Prečo?

Bol som kritikom, keď projekt Eurovea 2 odišiel na stavebný úrad v Starom Meste. Je to absolútna nelogika. Eurovea 1 a Eurovea 2 je jeden spoločný projekt rozdelený na etapy. Ide teda o dostavbu. V tej prvej etape bol stavebný úrad v Ružinove, v druhej etape okresný úrad rozhodol, že to má byť Staré Mesto. Podľa našich odborných zamestnancov projekt mrakodrapu nie je v súlade s územným plánom, to je dôvod, prečo sme sa odvolali a dali námietky.

Ako si vysvetľujete to, že to má nakoniec Staré Mesto a nie vy?

Ja môžem len naznačiť, že na okresnom úrade zasahovala NAKA. Či aj toto je prípad, že sa dá všetko vybaviť, ťažko povedať, ale naozaj to nemá logiku. Chýba nám mnoho súhlasov pri stavebných uzáverách práve z okresného úradu. Už si myslím, že je to zámer, aby tieto súhlasy neboli vydané.

Hovoríte, že za tým môže byť korupcia?

S

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Komunálne voľby 2018

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie