Denník N

Najväčšími zahraničnými platcami daní na Slovensku sú firmy z Nemecka

Dvesto najväčších firiem na Slovensku odviedlo v roku 2017 do rozpočtu zhruba 2,8 miliardy, z toho takmer pätinu zaplatili nemecké firmy, hovorí analýza BMB Leitner.

Z dvesto najväčších firiem, ktoré podnikajú na Slovensku a medzi ktorými sú aj banky a poisťovne, zaplatili štátu v roku 2017 najviac priamych daní nemecké firmy. Ich podiel na zaplatených daniach dosiahol 17 %. Na porovnanie – v prípade najväčších slovenských firiem je tento podiel 12 %.

Ukazuje to analýza spoločnosti BMB Leitner, ktorá poskytuje daňové poradenstvo. Analýza porovnáva zaplatené dane zo ziskov dvesto najväčších firiem (podľa tržieb) a z príjmov zo závislej činnosti ich zamestnancov.

Celkovo hovoríme o balíku takmer 2,8 miliardy eur, ktoré odviedlo štátu v roku 2017 dvesto najväčších firiem. Veľké nemecké podniky zaplatili z tejto sumy viac ako 450 miliónov eur. Ak sa k tomu prirátajú aj odvody, zaplatili do rozpočtu viac ako miliardu eur.

Spoločnosť BMB Leitner vypracovala analýzu na základe princípu, podľa ktorého sa príslušnosť slovenskej dcérskej spoločnosti určila na základe hlavného sídla koncernu. Podľa tohto princípu je Nemecko u nás aj najväčším zahraničným investorom. Do konca roku 2016 tu preinvestovali 7,4 miliardy eur. Vyplýva to z údajov Nemeckej spolkovej banky.

„Aj keď tržby 200 najväčších firiem na Slovensku celkovo za rok 2017 klesli o 5 %, daň z príjmov zo závislej činnosti týchto firiem narástla o 6 % a odvodové zaťaženie dokonca o 17 %,“ hovorí Renáta Blahová, partnerka v BMB Leitner a autorka štúdie. Preto je podľa nej dôležité, aby sa daňové a odvodové zaťaženie pracovnej sily začalo znižovať.

Veľkými zahraničnými platcami sú aj české firmy (s podielom 9 %) a rakúske firmy (s podielom 8 %). V prípade českých firiem tento podiel za dva roky narástol zo 6 % na 9 %.

Viac ako štvrtinový podiel na zaplatených daniach majú malé a stredné podniky. Analýza neskúma, z ktorých krajín pochádzajú. Dá sa predpokladať, že významnú časť budú tvoriť aj slovenské firmy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie