Denník N

Na Slovensko podľa premiéra smeroval kyberútok, zachytili ho experti Vojenského spravodajstva

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Hekeri sa podľa Pellegriniho snažili nabúrať do systémov ministerstva zahraničia a získať citlivé dokumenty. Útok mal smerovať zo zahraničia.

Slovensko zaznamenalo vážny kybernetický útok. Premiér Peter Pellegrini oznámil, že útočníci sa snažili nabúrať do systémov ministerstva zahraničných vecí a vyniesť z nich citlivé dokumenty. Zistili to experti Vojenského spravodajstva, premiér to oznámil po rokovaní Bezpečnostnej rady.

„Išlo o infiltráciu do systému ministerstva škodlivým kódom, ktorá umožňuje exfiltráciu dát na zahraničné servery,“ povedal premiér.

Či incident spôsobil aj konkrétne škody, Pellegrini neprezradil, neidentifikoval ani útočníkov. Podobný útok podľa neho nedávno zaznamenali aj v Česku a Nemecku.

Hrozba je reálna

Vojenské spravodajstvo útok odhalilo, keď sa počítače na ministerstve zahraničných vecí začali správať neštandardne. „Identitu útočníkov a predmet ich záujmu sa naši experti teraz snažia zdokumentovať,“ povedal premiér.

Zatiaľ sa dá s istotou povedať len to, že útok prišiel zo zahraničia. „Ide o nadnárodnú, sofistikovanú špionážnu organizáciu, ktorá je schopná prenikať do informačných systémov štátov,“ povedal premiér.

Prípad podľa premiéra potvrdil, že kybernetické útoky nie sú pre krajinu len fiktívnou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Slovensko

Teraz najčítanejšie