Denník N

Saudi novinára zbili, nadrogovali, zabili a rozkúskovali za pár minút, tvrdia Turci. Trumpovi to nestačí

Džamál Chášukdží patril ku kritikom saudskoarabskej kráľovskej rodiny. Žil v USA. Foto - TASR/AP
Džamál Chášukdží patril ku kritikom saudskoarabskej kráľovskej rodiny. Žil v USA. Foto – TASR/AP

Donald Trump nadbieha Saudskej Arábii ešte viac ako jeho predchodcovia, tvrdia analytici.

Už málokto pochybuje, že saudský novinár Džamál Chášukdží zomrel na konzuláte svojej rodnej krajiny v tureckom Istanbule. Jeho smrť je údajne pripravená priznať aj samotná Saudská Arábia.

Ako napísali začiatkom týždňa CNN aj New York Times, saudskoarabská vláda plánovala uznať, že novinára zabili počas spackaného vypočúvania, a vinu chcú zhodiť na príslušníka tajnej služby.

Informácie od tureckých zdrojov, ktoré uverejňujú médiá, však naznačujú iný priebeh. Saudská Arábia novinára, ktorý žil vo Washingtone a písal kritické články o režime pre denník Washington Post, zabila cielene. A urobila to rýchlo a kruto.

Za pár minút

Denník Wall Street Journal v utorok napísal, že saudskí predstavitelia novinára na konzuláte zbili, nadrogovali, zabili a jeho telo rozkúskovali. Informácie majú od nemenovaných tureckých zdrojov, ktoré tvrdia, že majú audiozáznam z celej vraždy. Zatiaľ ho však nezverejnili, ani nie je jasné, odkiaľ ho vzali.

Novinára Džamála Chášukdžího podľa týchto zdrojov zabili v kancelárii generálneho konzula Saudskej Arábie len pár minút po tom, čo 2. októbra vstúpil do budovy konzulátu, kam prišiel vybaviť dokumenty o svojom rozvode, aby sa v Turecku mohol znovu oženiť.

V kancelárii bol krátko prítomný aj samotný konzul, na zázname údajne počuť, že ho požiadali, aby opustil miestnosť.

Samotné rozkrájanie tela novinára vraj vykonal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Džamála Chášukdžího

Svet

Teraz najčítanejšie