Denník N

Na Slovensku zomrie následkom chrípky viac ako 800 ľudí ročne, v zaočkovanosti sme na chvoste EÚ

Ilustračné foto – Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Ak chce byť človek chránený proti chrípke, očkovať sa musí každý rok. Je to spôsobené tým, že kmene vírusov sa menia každú sezónu. Podľa toho sa upravuje aj zloženie očkovacej látky. Najvhodnejšie obdobie na očkovanie proti chrípke je október a november.

„Chrípka nie je banalita, je to vážne ochorenie,“ vraví hlavný hygienik Ján Mikas.

Napriek tomu sa minulú sezónu dalo proti chrípke zaočkovať iba 4,4 percenta obyvateľov Slovenska.

Znamená to, že v Európe máme jednu z najnižších zaočkovaností vôbec.

V krajinách na západ od nás je zaočkovanosť proti chrípke oveľa vyššia.

Zaočkovanosť starších osôb, ktoré tvoria jednu z rizikových skupín, u nás dosiahla minulý rok iba 13,3 percenta, pričom cieľ, ktorý by sme mali dosiahnuť, je 75 percent.

Napríklad v Spojenom kráľovstve alebo Holandsku sa zaočkovanosť seniorov pohybuje okolo 70 percent.

Okolo 800 úmrtí ročne

Slovenskí epidemiológovia mapovali vzťah medzi celkovou úmrtnosťou a chrípkovou epidémiou v rokoch 2007 až 2017 a zistili, že následkom chrípky zomrie na Slovenku viac ako 800 ľudí ročne.

„Mnohí pacienti zomierajú nie priamo na chrípku, ale na jej následky. Po prekonaní chrípky sa im zhorší základné chronické ochorenie tak, že mu podľahnú,“ hovorí Zuzana Krištúfková, epidemiologička a prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti.

Medzi rizikové skupiny, ktorým Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby sa dali očkovať, patria okrem seniorov aj zdravotnícki pracovníci, tehotné ženy, chronicky chorí pacienti (s cukrovkou, s ochorením dýchacích ciest alebo srdcovo-cievneho aparátu, s ochorením pečene, obličiek či imunity) a deti od 6 mesiacov do piatich rokov.

Pacienti, ktorí majú cukrovku, sú v súvislosti s chrípkou až šesťkrát častejšie hospitalizovaní a dvojnásobne je zvýšená aj úmrtnosť v dôsledku komplikácií spojených s chrípkou.

Ak majú chrípku onkologickí pacienti, potreba hospitalizácie je 3- až 5-krát vyššia a úmrtnosť je 4-krát častejšia. Pacienti so srdcovo-cievnym ochorením sú vystavení vyššiemu riziku vzniku zápalu pľúc a dvojnásobnému riziku vzniku infarktu myokardu.

Počas pandemickej sezóny 2009/2010 bolo 13 tehotných hospitalizovaných na ARO, z toho šesť žien zomrelo.

Zaočkovanosť osôb nad 65 rokov je na Slovensku na úrovni 13,3 percenta. Zaostávame za mnohými krajinami. Zdroj – OECD

Očkovať sa treba každý rok

Chrípka je vírusové ochorenie. Prenáša sa vzduchom, priamym kontaktom s nakazeným a aj kontaktom s kontaminovanými predmetmi. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Povinné očkovanie

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie