Denník N

Niektoré potraviny môžu prísť o ochranu pôvodu

Regionálnych potravín, ktoré majú chránený pôvod, môže byť menej. Ilustračné foto - TASR
Regionálnych potravín, ktoré majú chránený pôvod, môže byť menej. Ilustračné foto – TASR

Systém chránených regionálnych označení pôvodu sa Bruseli nedarí presadiť ako svetový štandard.

BERLÍN. O chránené označenie pôvodu môžu niektoré európske potraviny prísť, keď sa neuzavrie obchodná dohoda medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi. Upozornil na to nemecký minister poľnohospodárstva Christian Schmidt.

Zároveň zdôraznil, že uzavretie zmluvy, ktorá je známa ako Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) je v záujme Nemecka. „Nebudeme môcť chrániť každú klobásu a každý syr ako regionálnu špecialitu,“ uviedol Schmidt v televízii N24.

„Náš systém chránených regionálnych označení pôvodu nie je v USA i v iných krajinách známy a Európskej komisii sa ho zatiaľ v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) nepodarilo presadiť ako svetový štandard,“ povedal minister. „Vzhľadom na skúsenosti, ktoré sme mali z rokovaní o voľnom obchode s Kanadou, vieme, aké bude ťažké taký systém presadiť s USA,“ doplnil.

Potravinári sú proti

Proti oslabeniu ochrany pôvodu sa postavil nemecký potravinársky zväz. „Regionálne špeciality musia zostať regionálnymi špecialitami. Nechceme žiadne originálne norimberské klobásky z Kentucky,“ povedal serveru Bild.de predseda zväzu Christoph Minhoff.

Schmidtove vyjadrenie kritizujú aj spotrebiteľské zväzy, ktoré sa obávajú klamania zákazníkov.

Schmidt zdôraznil, že o chránené označenie neprídu všetky regionálne špeciality. „Norimberské klobásky sa budú musieť naďalej vyrábať len v Norimbergu. Bohužiaľ však v Európe máme aj výrobky označované ako ‚syr XY‘, ktoré z daného regiónu nepochádzajú. A Američania sa potom pýtajú, na čo vlastne ochrana označenia pôvodu slúži,“ povedal minister.

Mal by to byť štandard

Podľa Schmidta by mala Európska komisia počas rokovaní o TTIP tlačiť na to, aby presadila európsky systém označovania pôvodu potravín ako štandard pre EÚ i USA. Aj keby však niektoré potraviny mali o chránené označenie pôvodu prísť, minister vníma zmluvu s USA ako prínosnú.

„TTIP je pre nás obrovská šanca. Sme exportná krajina, nemôžeme usilovať o protekcionizmus, ale musíme sa naopak snažiť o to, aby sme mohli svoje dobré výrobky vyvážať na zahraničné trhy. Už teraz vyvážame z Nemecka do USA potraviny v hodnote 1,6 miliardy eur,“ dodal Schmidt.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie