Denník N

Pri únose Vietnamca chýbali víza, dali sme mu výnimku

Slovenská delegácia vo Vietname sedem týždňov pred tým ako sa stal únos. Kaliňák vzal aj Sakovú a Gašpara.
Slovenská delegácia vo Vietname sedem týždňov pred tým ako sa stal únos. Kaliňák vzal aj Sakovú a Gašpara.

Ochrankárov, ktorí svedčia o únose vietnamského manažéra cez Bratislavu, pribudlo. Dôkazy proti Kaliňákovi inšpekcia nemá a bude už vyšetrovať len únoscov z Vietnamu.

Vietnamská delegácia už chcela odletieť z bratislavského letiska do Moskvy. Na palubu slovenského vládneho lietadla potrebovali dostať aj vietnamského manažéra Trinh Xuan Thanha, ktorého uniesli z Berlína.

Slovenskej hraničnej kontrole protokol nášho ministerstva vnútra predložil dvanásť vietnamských pasov. V jednom chýbali schengenské víza. Ministerstvo vnútra to vysvetlilo tak, že jeden člen delegácie stratil diplomatický pas a udelili mu výnimku.

Vietnamského manažéra potom už mohli naložiť a odviezť si ho s medzipristátím v Rusku až do Vietnamu a zakrátko ho odsúdiť na doživotný trest.

Trinh Xuan Thanha uniesli vlani koncom júla. Bez pomoci vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer), ktorý Vietnamu poskytol slovenský vládny špeciál, by sa to nepodarilo.

Nemecko začalo prípad okamžite vyšetrovať a ešte vlani v auguste sa obrátili aj na Slovensko. Naša polícia však nekonala a Robert Kaliňák viac ako rok tvrdil, že pri návšteve vietnamskej delegácie sa neudialo nič podozrivé.

Na otázku, či vedel o probléme s vízami, Denníku N tlačové oddelenie Smeru zatiaľ neodpovedalo.

Pas bez víz

Slovenská polícia začala únos vyšetrovať až tento rok v auguste, keď Denník N zverejnil detaily o tom, čo sa dialo v Bratislave.

Ešte koncom augusta inšpekcia ministerstva vnútra vypočula  Róberta S., zástupcu riaditeľa odboru hraničnej kontroly Ružinov – letisko. Dňa 26. júla 2017, keď mal byť Trinh Xuan Thanh unesený vládnym špeciálom, kontroloval pasy celej vietnamskej delegácii.

Jeho výpoveď sa nachádza v uznesení o odmietnutí časti trestného oznámenia, ktoré vzniklo začiatkom augusta, po napísaní článku v Denníku N. Uznesenie teraz inšpekcia zaslala redakcii.

Doklady dvanástich Vietnamcov predložil Róbertovi S. „pán z protokolu ministerstva vnútra, ktorý sa nepredstavil“. Dostal ich ešte pred príchodom delegácie na letisko a najprv si ich ručne prekontroloval.

Kontroloval šesť diplomatických pasov a šesť obyčajných pasov Vietnamskej socialistickej republiky. Róbert S. zistil, že jeden z nich nemá potrebné schengenské víza.

Išlo o doklad, „ktorý je vo výstupe uvedený ako posledný“ a bol na meno Trung Viet Luu, osoby, ktorá sa podľa dokladu narodila 2. septembra 1968.

Poslednú trojicu, ktorá nastupovala do lietadla, opísali slovenskí ochrankári ako dvoch Vietnamcov podopierajúcich medzi sebou tretieho. Nie je jasné, ktorý z nich cestoval na tento doklad a či to bol unesený  Trinh Xuan Thanh. Ten sa narodil vo februári 1966.

Čo urobil policajt Róbert S., keď zistil, že jeden doklad je neplatný? Postupoval profesionálne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Kaliňák

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie