Denník N

Vďaka Dankovi sme lepšie spoznali úroveň právnického vzdelávania na Slovensku (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Bezák a Korda vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Predseda parlamentu sa slepo zamiloval okrem Moskvy, Budapešti a Varšavy aj do svojej rigoróznej práce. Až tak, že ju pred všetkými skrýva, aby mu ju niekto neprebral. Za svoju prácu sa musí naozaj hanbiť, iné vysvetlenie neexistuje. Normálne sa totiž normálny absolvent snaží o čo najviac čitateľov svojej práce, o dosah svojej práce pre prax. Čo je inak aj podmienka, ktorú okrem vedeckého prínosu má rigorózna práca splniť.

Podcenený moment

Jeden dekan právnickej fakulty spoznal lepšie Andreja Danka vďaka otázkam týkajúcim sa jeho štúdia, iný dekan po 20 rokoch vyhovie a podpíše licenčnú zmluvu. Dúfam, že je zaslaná spolu s prácou do centrálneho registra záverečných prác, pretože aj to požaduje zákon. Dekan právnickej fakulty tvrdí, že žiaden právnik nevie povedať, ako je možné dodatočne podpísať licenčnú zmluvu, a teda aj utajiť záverečnú prácu. Preto urobia právnu analýzu. My sme zasa vďaka ich vyjadreniam lepšie spoznali úroveň právnického vzdelávania a takisto úroveň právnického štátu. Áno, právnického, pretože namiesto právneho štátu, ktorý nefungoval, nastúpil rovnako nefungujúci právnický štát. Ten ani nemôže fungovať. Beda nám poddaným v právnickom štáte bez etiky.

Prešľap týždňa

Krajský súd v Bratislave rozhodol, že Dobroslav Trnka naďalej zostáva prokurátorom. Generálna prokuratúra vyhlasuje, že s takýmto rozhodnutím nesúhlasí, ale vo veci už nevie nič iné urobiť. Pán Trnka je neodvolateľný. V rokoch 2010 – 2011 potrebovali poslanci päť pokusov, kým zvolili nového generálneho prokurátora. Aby napokon prezident Gašparovič nového generálneho prokurátora nevymenoval a vo vedení sa vlastne nič nezmenilo. Diali sa pritom veci, ktoré sú neospravedlniteľné. Kým bola voľba tajná, nenašlo sa 76 poslancov, ktorí by boli presvedčení a ktorých záujem a svedomie by boli jednoznačné, že bez zmeny generálneho prokurátora a zákona o generálnej prokuratúre nie je možné obnoviť právny štát ani spravodlivosť. Aj to ukázalo, aký zásadný a ťažký bol a stále je zápas za fungovanie spravodlivosti. Nič na tom nemení ani Kočnerovo zatknutie, pretože systém, ktorého je neodvolateľný Trnka výrečným symbolom, funguje ďalej.

 

Ján Štrasser, spisovateľ 

Perfídnosť týždňa

Takže kapitán a JUDr. s utajenou rigoróznou prácou (no iste, aj predseda NR SR) Danko už nielen hovorí o potrebe zrušiť sankcie voči Rusku, on ich už aj fakticky ruší! Ako inak sa dá zhodnotiť jeho stretnutie „na tajňáša“ s ruským ministrom priemyslu a obchodu a ich debata o spolupráci v zbrojárskom priemysle?! Mám neodbytný pocit, že ruský minister obrany už chystá kazetu s výložkami pre tovarišča Danka. Major? Plukovník?

Podcenená udalosť týždňa

Na východe predsa len niečo je – mestá Vranov nad Topľou a Humenné,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie