Denník N

Mindfulness vám uľaví od úzkosti, pomôže zvládať stres a môže vás zachrániť pred vyhorením

Spája v sebe západnú psychológiu a východné filozofie. Čo to vlastne je?

Slovenská  minerálka Gemerka vďaka vysokému obsahu magnézia pomáha upokojiť nervy aj myseľ a v kombinácii s vhodnou meditáciou má úžasný prínos pre váš pokoj. Mindfulness je druh meditácie, ale prosím, nepredstavte si pod tým mnícha v tóge sediaceho v polohe lotosového kvetu. Je to skôr mentálne cvičenie, no slovo meditácia sa ľahšie píše aj číta.

Voľný slovenský preklad znie „všímavosť“ alebo „všímavý stav mysle“. Je to opak slova mindlessness, čo znamená bezhlavosť alebo konanie bez rozmyslu. A presne o tom tento prístup je – o všímaní si. Psychológovia a vedci sa touto témou zaoberajú už takmer 30 rokov a nachádzajú stále viac benefitov. Bežne používajú mindfulness psychológovia v rôznych druhoch terapie.

Napríklad táto meta analýza skúmala výsledky 23 štúdií, ktoré sledovali, ako sa cítia ľudia po tom, ako začali praktikovať mindfulness. Najčastejšie pozorované benefity boli nižšia emočná vyčerpanosť (ktorá môže viesť k vyhoreniu), redukovaný stres a zlepšenie prejavov úzkosti a depresie.

Čo vlastne je mindfulness?

Denne prijímame obrovské množstvo podnetov: skrolujeme Facebook, čítame správy, odpovedáme na maily, telefonujeme, dávame pozor na deti… Je ľahké byť preťažený. Dôsledkom toho je, že sa na všetko menej sústredíme a tak nám každá úloha trvá dlhšie, čo nás stresuje ešte viac.

Dostávame sa do začarovaného kruhu, z ktorého zdanlivo nie je únik. Človek pod tlakom môže dostať pocit, že keby sa na chvíľu zastavil, všetko sa rozpadne a bude to ešte horšie.

Ako sa však máme naučiť zvládať stres, ak nedokážeme ani na chvíľku zastaviť? Zlá správa je, že bez krátkeho zastavenia to nepôjde. Dobrá správa je, že to za to stojí.

Cieľom mindfulness je naučiť sa zastaviť a sústrediť sa. Sústrediť sa na to, čo sa deje okolo nás aj v našom vnútri. Výskum harvardských psychológov publikovaný v magazíne Science  tvrdí, že naša myseľ je rozlietaná až 47% času.

V tejto štúdii sa píše, že takmer rovnako veľa času trávime myslením na to, čo sa nedeje (teda premýšľame nad minulosťou alebo budúcnosťou) ako tým, čo sa práve deje. A čo je najdôležitejšie, toto premýšľanie nás robí nešťastnými.

Mindfulness je stav, kedy sa plne sústredíme na prítomnosť. Ľahko sa to povie, ale veľmi ťažko dodržuje.

Ako trénovať

Je kľúčové, aby ste od meditácie neočakávali „prázdnu myseľ“. Prázdna myseľ je mýtus z filmov. Náš mozog totiž nedokáže nemyslieť. Keby sme vám povedali „nemyslite na žltý banán“, čo sa vám vybaví ako prvé?

Cieľom mindfulness meditácie nemá byť prázdna myseľ. Jeho hlavným princípom je sústredená myseľ. A to je niečo, čo sa v dobe neustálych notifikácií a informačného pretlaku, hodí každému.

Na trénovanie svojej mindfulness nepotrebujete ani vonné tyčinky, ani špeciálnu hudbu, ani zvončeky či bubníky. Stačí vám pár minút ticha a samoty. Odporúčame aj pohár magnéziovej minerálky Gemerky :) Pohodlne sa usaďte, hoci aj na stoličku. Všimnite si, ako máte nohy položené na zemi, uvedomte si svoj dych. Zavrite oči a chvíľu sa sústreďte len na svoj nádych a výdych. Ak vám ujde myseľ niekam inam, nehnevajte sa na seba. Jednoducho svoju pozornosť opäť obráťte na svoj dych.

Zo začiatku to bude ťažké. Nebuďte na seba nahnevaní. Druhý princíp mindfulness je akceptácia. Prijmite, že ešte nie ste dostatočne trénovaní na to, aby ste dokázali udržať pozornosť 5 minút bez prestávky. To vám dovolí lepšie sa sústrediť.

Prijímanie vecí takých, aké sú, vám pomôže znížiť stres a prejavy úzkosti. Neznamená to však súhlasiť so všetkým. Ak vám počas meditácie myseľ blúdi k nejakej chybe z minulosti, pokúste sa jednoducho prijať, že sa stala. Zmeniť sa už nedá. Ak sa vám stala krivda, nemusíte súhlasiť s tým, že sa stala. Pokúste sa však na ňu pozrieť ako na niečo, čo už je za vami.

Vieme, nie je to ľahké. Ak to nejde na prvý raz, tak aspoň skúste akceptovať, že vám myseľ zase odbehla, nehnevajte sa na seba a opäť sústreďte pozornosť na svoj dych.

Odkiaľ sa vzalo mindfulness?

V úvode spomíname východné filozofie. Najpravdepodobnejšie totiž pochádza z hinduistických a budhistických koreňov, nie je však viazané na žiadne náboženstvo.

Hinduizmus sa považuje za najstaršie náboženstvo, ktoré vzniklo spojením viacerých podskupín s podobnými rituálmi na území dnešnej Indie. Mindfulness sa tu často spája s jógou, pre ktorú je sústredenie a vnímanie vlastného tela nevyhnutné. V budhizme je mindfulness považované za prvý krok k osvieteniu.

Nepísali by sme však o tejto praktike, keby malo ísť o čistú ezoteriku. Práve preto citujeme štúdie a spomíname výskumy, pretože veda má jasné dôkazy o tom, že nám praktikovanie mindfulness môže uľahčiť život.

Prečo sa vedci zhodujú, že mindfulness funguje?

V prvom rade si musíme povedať, že všeliek neexistuje. A ak vám ho niekto ponúka, buďte veľmi obozretní. Ani mindfulness nie je všeliek, má však preukázateľný pozitívny dopad na duševné zdravie. Pomáha nám zastaviť začarovaný kruh stresu, o ktorom sme písali v úvode článku.

Zároveň nás učí riešiť problémy tak, že sa im postavíme zoči voči namiesto vyhýbania sa im, ako potvrdila táto štúdia.

Dôvody sú dva: uvedomovanie si svojich pocitov a ich akceptovanie. Akceptovať svoje pocity neznamená nechať im nekontrolovaný priebeh. Môžeme akceptovať, že sme veľmi nahnevaní, nemusíme však preto okolo seba hádzať taniere.

Práve naopak – uvedomenie si svojich pocitov a ich akceptovanie nás má viesť k ľahšiemu vyrovnávaniu sa s nimi. Keď niečomu rozumieme, môžeme to spracovať. Pokiaľ to neurobíme, iba to odkladáme do mentálnej škatuľky a nechávame to tam pekne potichu hniť. Preto je omnoho lepšie si svoje emócie uvedomovať a akceptovať ich – ide nám predsa o dosiahnutie harmónie.

Keď popri tom budeme udržiavať optimálnu hladinu minerálov v našom tele – napríklad pohárom magnéziovej Gemerky – sme na dobrej ceste k harmonickému životu :)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie