Denník N

Prichádzala o zrak, liečbu si musela zaplatiť z vlastného vrecka. Dôvera to odmietla uhradiť

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Poisťovňa tvrdí, že nepochybila. Odborníci jej dávajú za pravdu.

Pani Alena (skutočné údaje má redakcia k dispozícii) z okresu Vranov nad Topľou má 63 rokov. Štyridsať rokov pracovala ako učiteľka a presne tak dlho aj platila odvody na zdravotné poistenie. Keď však začala strácať zrak a potrebovala pomoc, stálo ju to viac ako tisíc eur z vlastného vrecka. Zdravotná poisťovňa jej zákrok, ktorý absolvovala v Česku, odmietla uhradiť.

„Minulý rok v marci som začala mať problémy s okom. Postupne som prestávala vidieť. Diagnostika bola náročná, príčinu sa našim lekárom nepodarilo spoľahlivo zistiť. Bola som u odborníkov vo Vranove nad Topľou, v Trebišove aj v Bratislave. Vraveli, že môže ísť o opuch, nádor aj o degeneráciu očnej makuly. Predpísali mi tabletky a kvapky s tým, že môj stav treba sledovať,“ začína rozprávať svoj príbeh pani Alena.

Keďže sa jej stav nezlepšoval, dcéra, ktorá je lekárka v Česku, mame vybavila vyšetrenie v Ostrave. Tam jej odporučili odborníka z Fakultnej nemocnice v Olomouci. „Výsledkom bolo zistenie, že príčinou strácajúceho sa zraku je opuch. Prognóza bola zlá, keby sa to neliečilo, zvrhlo by sa to na degeneráciu očnej makuly a to by už bol vážny problém, ktorého sa nedá zbaviť,“ hovorí Alena.

Lekár v Olomouci jej odporučil takzvanú fotodynamickú terapiu. Tá spočíva v aplikácii lieku Visudyne do žily a v následnom ožiarení oka na 80 sekúnd.

Poisťovňa: Zaplaťte si to z vlastného, potom to uhradíme

Alena požiadala poisťovňu Dôvera o súhlas s liečbou v Česku. Žiadosť vypísala jej očná lekárka. Poisťovňa reagovala, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie