Denník N

7 dobrých správ: Nie auto, radšej prechádzka. Žiaci nováckej školy chodia na vyučovanie pešibusom

Žiaci chodia do školy pešibusom. Foto – Základná škola, Pribinova ulica, Nováky
Žiaci chodia do školy pešibusom. Foto – Základná škola, Pribinova ulica, Nováky

V New Yorku sa po štvrťstoročí nestrieľalo, český herec Karel Zima daroval svoju obličku, v Nových Zámkoch uvidia rodičia svoje deti v inkubátoroch vďaka kamerám a v Hriňovej našli dýku z doby bronzovej.

1. V New Yorku sa konečne nestrieľalo

Frank Sinatra o New Yorku spieva, že je to mesto, ktoré nikdy nespí. Teraz sa môže pochváliť aj tým, že prvýkrát za najmenej 25 rokov prežilo toto americké mesto tri pokojné noci bez streľby. Oznámil to newyorský starosta Bill de Blasio. Podľa neho nebol cez uplynulý víkend nikto postrelený, čo označil za úžasné.

„Mesto s viac ako 8,6 miliónmi ľudí a ani jedna streľba za tri dni,“ povedal de Blasio podľa CNN. „Ďakujem newyorskej polícii za to, čo dosiahla.“

Šéf newyorskej polície Terence Monahan, ktorý v policajnom zbore pracuje od roku 1982, povedal, že si nepamätá víkend, keď by nikto nebol v meste postrelený. „Je to iné mesto,“ povedal Monahan a všetkým za to poďakoval. Uviedol tiež, že mesto za posledné roky urobilo veľký pokrok.

Podľa štatistík však išlo len o výnimočný víkend. Polícia v New Yorku tento rok zaznamenala viac ako 730 streleckých incidentov, čo je v priemere viac ako dve streľby denne.

Newyorská polícia. Ilustračné foto – TASR/AP

2. Do etiópskej vlády sa dostali ženy

Etiópsky parlament schválil nové zloženie vlády. Premiér Abiy Ahmed vymenoval členov svojho kabinetu, v ktorom je 50-percentné zastúpenie žien.

„Naše ministerky vyvracajú platnosť zastaraného tvrdenia, že ženy nevedia vládnuť,“ povedal podľa agentúry AP Abiy, ktorý je premiérom od apríla a zavádza politické a hospodárske reformy. „Je to prvé takéto rozhodnutie v Etiópii a pravdepodobne v celej Afrike.“

Etiópia má pritom silne patriarchálnu spoločnosť a v rámci subsaharskej Afriky má podľa úradu OSN pre ženy UN Women jeden z najnižších ukazovateľov rodovej rovnosti.

Áiša Muhammadová Muišaiová je ministerku obrany a Miferiat Kamilová povedie novovytvorené ministerstvo mieru, ktoré má zvýšiť bezpečnosť. V Etiópii, ktorá je druhou najľudnatejšou krajinou Afriky, sa často vyskytuje napätie medzi etnickými skupinami.

3. Microsoft predstavil ovládač pre postihnutých

Dan Bertholomey pred ôsmimi rokmi prežil nehodu, keď sa na motocykli zrazil s autom. Odvtedy mu zostala chromá pravá ruka. Keď sa prebral v nemocnici a zistil, že je sčasti ochrnutý, rozmýšľal, ako sa tým zmení celý jeho život. „Ako budem opäť hrať?“ pýtal sa Dan, ktorý obľuboval počítačové hry.

Bežné hry a ich konzoly sú totiž štandardne navrhnuté pre ovládanie zdravými ľuďmi. Spoločnosť Microsoft však prišla s riešením, ktoré umožní hru aj pohybovo postihnutým.

Ovládač Xbox Adaptive Controller pripomína mixážny pult alebo dvojplatničku, ktorá obsahuje dve veľké tlačidlá, základné klávesy a smerový kríž. Zvláštne konektory umožňujú naprogramovať si ovládanie takým spôsobom, aby vyhovovalo hráčovi. Možno ho navyše pripojiť k externým prepínačom, tlačidlám, držiakom či iným ovládačom, ktoré môžu hranie ešte viac uľahčiť.

Microsoft Adaptive Controller stojí približne sto dolárov a momentálne je dostupný v USA. Na európsky trh by sa však mal dostať čoskoro.

4. Daroval obličku kolegovi

Český muzikant Karel Vaněk na konci minulého roku vážne ochorel. Počas pár týždňov mu úplne prestali pracovať obličky a musel nastúpiť na dialýzu. „Nemocnica je zrazu váš druhý domov. Takže do toho spadnete a nie je veľmi z čoho vyberať. Dialýza vás udržuje, aby ste sa dostali k transplantácii,“ vysvetľoval pre Českú televíziu.

Nikto z jeho rodiny mu však zo zdravotných dôvodov obličku nemohol darovať. Nakoniec ju dostal od človeka, s ktorým sa veľmi nepoznal.

„Počas

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie