Denník N

Je to také jednoduché, pán Danko

Andrej Danko a rektor UMB Vladimír Hiadlovský. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR
Andrej Danko a rektor UMB Vladimír Hiadlovský. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR

Dotknutí predstavitelia univerzít si evidentne ctia viac právo ako morálku a vedeckú integritu.

Autor je historik a politológ, pôsobí na Viedenskej univerzite

Na sklonku minulého desaťročia žiaril na nemeckej politickej scéne. Z poslanca Bundestagu sa cez generálneho sekretára CSU vypracoval najskôr na ministra hospodárstva a technológií. O deväť mesiacov už bol najmladším ministrom obrany v histórii Nemecka. A je možné, že pod ochrannými krídlami kancelárky by sa vyviezol až na samotný vrchol a dnes by už pravdepodobne zachraňoval tandem CDU-CSU z pozície kancelára.

Lenže tento príbeh má jedno ale. Nádejnému kancelárovi sa málilo šľachtických predikátov von und zu, a tak sa okrem pôvodu chcel popýšiť aj titulom doktora práv. Čo už, v dnešnom svete len fajnový pôvod nestačí. Pustil sa teda do písania. Kde-tu vydával cudzie myšlienky za svoje tým, že ich voľne parafrázoval, sem tam rovno skopíroval celé pasáže textu. Garant práce ani oponent si však nič nevšimli a doktorský titul bol pod strechou, respektíve pred menom.

Všetko by možno prešlo bez akéhokoľvek povšimnutia, ak by „novopečený doktor“ nesiahal na najvyššie priečky nemeckej politiky. Prácu si preto – takpovediac na truc – vyžiadal za účelom recenzného konania editor ľavicovo orientovanej právnej revue s hŕstkou predplatiteľov. Zjavne ani on sám netušil, čo nájde. Po tom, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie