Denník N

Manželka sa bojí, že ho zabili. Prečo Čína zadržala šéfa Interpolu?

Grace Mengová pred verejnosťou skrýva tvár z obáv o svoju bezpečnosť. Foto - TASR/AP
Grace Mengová pred verejnosťou skrýva tvár z obáv o svoju bezpečnosť. Foto – TASR/AP

„Je to politické stíhanie,“ hovorí manželka.

Na videu vidno len jej siluetu. Z obáv o bezpečnosť sa neodvážila ukázať svetu svoju tvár. Počas rozhovoru sa viackrát pustila do plaču.

Grace Mengová, manželka zadržaného, dnes už bývalého šéfa Interpolu Meng Chung-weja, poskytla rozhovor pre britskú televíziu BBC. Jej manžel je už takmer mesiac zadržiavaný čínskymi úradmi, ktoré ho zatkli pre údajnú korupciu, no podľa kritikov môže ísť o politické stíhanie. Od konca septembra o ňom manželka nič nevie.

„Nie som si istá, že je nažive,“ povedala Mengová pre BBC. Predstaviteľov Číny, ktorí ho zadržali, označila za „krutých a špinavých“.

„Myslím, že to je politické stíhanie. Znamená to, že môžu spraviť čokoľvek. Nemajú limity,“ dodala pre BBC.

Emoji noža

Meng Chung-wej (64), ktorý bol od roku 2016 prezidentom Interpolu, medzivládnej organizácie, ktorá zabezpečuje spoluprácu polície na celom svete, žil dlhodobo vo francúzskom Lyone, kde organizácia sídli. Od rodiny odišiel 20. septembra na krátku cestu domov do Číny. O päť dní neskôr sa manželke ozval poslednýkrát.

Cez aplikáciu WhatsApp jej napísal, že jej zavolá. Následne jej poslal obrázok noža. Podľa manželky to znamená, že je v nebezpečenstve.

Odvtedy od neho nedostala žiadnu správu. Telefonicky sa jej však ozvali iní ľudia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie