Denník N

V Moskve oslavujú vojnové výročie, po Červenom námestí pochodujú tisíce vojakov

Foto - AP
Foto – AP

Do Moskvy prišiel aj slovenský premiér Robert Fico, väčšina svetových lídrov však pozvánku od Putina odmietla.

V Moskve sa uskutočnila jedna z najväčších vojenských prehliadok v ruských dejinách pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Európe a víťazstva ZSSR nad nacistickým Nemeckom.

Po Červenom námestí pochodovalo 16-tisíc vojakov, po prvý raz bolo možné naživo vidieť aj nezahalenú novú ruskú vojenskú techniku.

Najväčší záujem vzbudzoval nový tank T-14 Armata. Diváci mali možnosť uvidieť aj raketový systém RS-24 Jars.

Niektoré vojenské jednotky mali oblečené uniformy a výstroj z druhej svetovej vojny.

Do Moskvy pricestovalo viac ako 20 najvyšších zahraničných predstaviteľov vrátane slovenského premiéra Roberta Fica. Väčšina svetových lídrov však prehliadku bojkotovala kvôli úlohe Ruska v ukrajinskej kríze.

V čase, keď na Červenom námestí pochodovali vojaci, sa Fico v Kremli stretol s českým prezidentom Milošom Zemanom, aby sa rozprávali o hospodárskej spolupráci oboch krajín. Po rokovaní odišli do centra Moskvy, kde položili kyticu k hrobu neznámeho vojaka.

Z 27 štátnikov, ktorí do ruskej metropoly prišli, veľkú časť tvoria prezidenti alebo premiéri spriatelených postsovietskych štátov. Z Európskej únie sa osláv zúčastnil ešte cyperský prezident Nikos Anastasiadis, Grécko je zastúpené šéfom parlamentu, z Talianska, Slovinska a Francúzska prišli ministri zahraničia. Nemecká kancelárka Angela Merkelová dorazí do Moskvy až v nedeľu. Severokórejský diktátor Kim Čong-un zrušil plánovanú cestu do Moskvy pre „domáce politické dôvody“.

Ostatné štáty únie zastupujú väčšinou veľvyslanci, rovnako ako je to v prípade USA. Bojkot osláv zo strany veľkej časti pozvaných označili ruské štátne médiá za recidívu studenej vojny.

Na oslavy pricestoval do Moskvy aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý bol napriek protestom Kyjeva aj na vojenskej prehliadke na Červenom námestí. Šéf svetovej organizácie chcel pobyt v Moskve využiť na rozhovor s Putinom o riešení ukrajinskej krízy.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie