Denník N

Lady Gaga, Bradley Cooper a fejkový príbeh lásky

Príbeh o tom, že treba mať čo povedať, má toho čo povedať prekvapivo málo, teda okrem toho, že treba mať čo povedať.

Upozornenie: recenzia obsahuje spoilery

Len cynik by kritizoval taký krásny film. Len „hnidopich“ bez srdca by odmietol dať päť hviezdičiek romantickej lovestory roka.

Snímka Zrodila sa hviezda, režisérska prvotina amerického herca Bradleyho Coopera, má našliapnuté stať sa podobným fenoménom ako La La Land alebo hit Once, za ktorý Markéta Irglová a Glen Hansard dostali Oscara.

Len trailer novodobej rozprávky o Popoluške – tu servírke, do ktorej sa zamiluje úspešný muzikant a spraví z nej hviezdu, ktorá zatieni tú jeho – si pustilo deväť miliónov ľudí. Výsledok má sympatie kritiky a výborné hodnotenia všade, kam sa pozriete: na Rotten Tomatoes 90 percent, v Česko-slovenskej filmovej databáze je to s číslom 86 percent v poradí 184. najobľúbenejší film.

Pritom je to tretí americký remake mýtu, archetypu, rovnomenného filmu, v ktorom sa do seba zamilovali Frederic March a Janet Gaynor (1937), Judy Garland a James Mason (1954) a Barbra Streisand a Kris Kristofferson (1976, muzikanta mal pôvodne hrať Elvis).

Neskôr chcel príbeh o škaredom káčatku, z ktorého vyrastie nádherná labuť, oprášiť s Beyoncé Clint Eastwood, ale keď plán prekazilo tehotenstvo speváčky, posunul ho Bradleymu Cooperovi. Herec najprv odmietol, na réžiu si netrúfal a na rolu sa cítil primladý. O pár rokov už sa cítil pripravený a k sebe do srdcervúceho príbehu obsadil Lady Gaga.

Civilná romantika

Úspech sa zdá zaslúžený. Bradley Cooper dokázal, že vie výborne režírovať, a Lady Gaga hrať. V jednoduchom príbehu je až pedantná pozornosť venovaná detailom. Cooper na ňom nenechal nič na náhodu a minimálne pesničkový soundtrack bude iste bodovať na Oscaroch.

Scenár chytá za srdce, keď každý náznak pátosu elegantne hneď popiera čímsi civilným až antiromantickým.

Takže na ich prvom rande v bare sa hneď strhne bitka. Keď ju on prvýkrát počuje spievať, je to, nie úplne romanticky, na parkovisku a ona si pri tom chladí opuchnutú ruku v balení mrazenej zeleniny. Keď ju on ide požiadať o (medzitým odpuchnutú) ruku, zaimprovizuje a vyrobí snubný prsteň zo skrútených gitarových strún… Zapamätateľné medzníky ich lásky.

O čo lepšia je snímka na rovine remesla, o to viac však má nedostatkov na rovine, nazvime to, ideológie.

O čo ide? Ani nie o Cooperov romantický pohľad na umeleckú tvorbu, ktorá je vždy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Oscary

Kultúra

Teraz najčítanejšie