Denník N

Náš Kočner že je vrah? Mafián s protekciou roky unikal

Kočnera privážajú z väzenia na domovú prehliadku. Foto N - Tomáš Benedikovič
Kočnera privážajú z väzenia na domovú prehliadku. Foto N – Tomáš Benedikovič

Veľký profil Mariana Kočnera: Jeho hranice sa neposúvali, práve naopak. Vracal sa vždy k 90. rokom a ani chvíľu to nehral na slušného. Aktualizované 21. 10. o 10.45 h, v deň, keď prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu na obvinených Mariana Kočnera a ďalšie tri osoby v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Bol pondelok a išla som do práce, keď mi prišla správa od jedného policajta, či viem o tom, že vo Veľkej Mači zavraždili novinára. Dala som si rýchlo kľúčové slová do Googlu a vyskočila mi krátka správa na stránke Nového Času, že v dome vo Veľkej Mači našli zavraždeného muža a ženu. Nič mi to nehovorilo.

Keď som si v práci zapla počítač, zatelefonovala som hovorcovi ministerstva vnútra, či o tom niečo vie. „Je to Kuciak,“ povedal. Náš kolega bol vtedy už štyri dni mŕtvy. Odvtedy už nič nebolo ako predtým.

Je to rok a osem mesiacov a tušíme, kto je za tým.

To, čo sa zdalo mnohým slovenským novinárom ako najhorší z možných motívov Kuciakovej vraždy, sa vyšetrovaním potvrdilo. Už od zatknutia štyroch podozrivých koncom septembra 2018 smerovali všetky podozrenia práve k Marianovi Kočnerovi, ktorého v pondelok 21. októbra 2019 obžalovali z objednávky vraždy.

Zaskočená smotánka

Náš Marian že je vrah? To nie je možné, hovorila si slovenská smotánka tesne po vražde Jána Kuciaka.

Nahnevaní novinári sa už v prvý deň pýtali policajného prezidenta Tibora Gašpara, prečo tohto človeka a jemu podobných doteraz poriadne nevyšetrovali.

„Veď sa Kuciakovi vyhrážal a nič ste s tým nerobili,“ hovorili Gašparovi. Policajný prezident sa vyhováral, nič vraj o tom nevie, ale všetko preveria. Vtedy sa ešte nevedelo, že aj Gašpar bude vo veci podozrivý.

Podľa výpovede šéfa finančného spravodajstva Pavla Vorobjova mu policajný prezident na jeseň 2017 prikázal, aby Kuciaka vylustroval v policajnej databáze. Teraz sa vyšetruje, komu Gašpar tieto informácie odovzdal a či nemali slúžiť na sledovanie novinárov.

Kočner od júna 2018 sedí vo väzbe, zavreli ho za ekonomické podvody.

Tlstý, Brucho, Prasa

Podvody s DPH, falošné dokumenty a ukradnuté firmy. Diskreditačné kampane, prasačinky, hlúpe sexistické reči a útoky na súperov pomocou tých najprimitívnejších ľudských pudov.

Vedeli to všetci, čo s ním popíjali na Donovaloch alebo v hoteli Crown Plaza (bývalý Forum).

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie