Denník N

Septembrový mzdový folkór

Foto - N Tomáš Benedikovič
Foto – N Tomáš Benedikovič

Vláde sa dlhodobo darí držať verejnosť v ilúzii, že je to ona, kto na Slovensku vybavuje vyššie mzdy. No nie je to tak.

Autor je analytik INESS

Tradičné folklórne podujatie s názvom „Zvyšovanie minimálnej mzdy“ prebehlo aj tento rok podľa vopred pripraveného scenára. Odborári nastrelili, zamestnávatelia nesúhlasili a vláda rozhodla. Oproti iným rokom sa zmenilo akurát to, že vláda rozhodla ešte predtým, ako si vypočula názory oboch strán. 520 eur zapísala do nových mzdových tabuliek odmeňovania vo verejnej správe už začiatkom leta. Tripartita je na Slovensku inštitúcia, ktorá si zaslúži označenie „formálna“, kritici môžu doplniť dôraznejší prívlastok.

Schválením uvedenej minimálnej mzdy sa politikom v stredoeurópskom priestore podaril husársky kúsok, keď v Česku, Poľsku aj na Slovensku bude platiť takmer identická minimálka, rozptyl je pri dnešných kurzoch len dve eurá. Budú však zamestnanci týchto troch krajín rovnako drahí pre zamestnávateľov? Dnes na zamestnanca s minimálnou mzdou v Česku vynaloží zamestnávateľ o 15 eur mesačne menej, a na poľského dokonca o 59 eur menej ako na slovenského.

Hoci minister Richter hovorí, že pokračujú vo zvyšovaní minimálnej mzdy tak, aby bola práca atraktívnejšia ako poberanie dávok, výsledok je trochu iný. I pri súčasnej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Teraz najčítanejšie