Denník N

Smer do poslednej chvíle zháňa podporu pre dôchodky, hlasuje sa v utorok

Foto - TASR
Foto – TASR

Kollár zo Sme rodina hovorí, že stoja „pred Sofiinou voľbou“, a hoci je Matovičov návrh lepší, podporia návrh Smeru, ktorý má šancu prejsť.

Smer potrebuje získať ešte minimálne hlas jedného poslanca, aby prešiel návrh ústavného zákona, ktorý má zaviesť strop na dôchodkový vek 64 rokov. O ústavnom zákone by sa malo hlasovať v utorok o jedenástej.

Zatiaľ to vyzerá tak, že Smer má prisľúbených 89 hlasov. Okrem poslancov Smeru a SNS chcú návrh podporiť aj poslanci Sme rodina a ĽSNS. Aby prešiel ústavný zákon, treba aspoň 90 hlasov.

„Neodvážim sa predpovedať výsledok, stále verím, že novela ústavy bude schválená. Ak sa to nepodarí, tak ako sme avizovali, podporíme referendum o tejto otázke, ktoré organizujú odborári,“ povedal Erik Tomáš (Smer).

Tomáš pripustil možnosť, že by sa hlasovanie mohlo aj posunúť. „Uvidíme, či hlasovanie bude zajtra, alebo sa ešte posunie a vytvoríme priestor na prípadnú ďalšiu diskusiu o tejto téme.“

Erik Tomáš s Janou Vaľovou (obaja Smer) predložili minulý týždeň aj pozmeňovací návrh, aby sa priamo v ústave zvýhodnili ženy, ktoré vychovali deti. Pod návrh sa okrem ďalších poslancov Smeru podpísal aj Tibor Bernaťák zo SNS.

Poslanec Smeru Tomáš povedal, že „pozmeňovák“ bude už v ústave, „inak by nebola ochota zo strany opozície to podporiť“, a jeho znenie kopíruje návrh odborárov. To okrem Sme rodina žiadal spočiatku aj Igor Matovič (OĽaNO).

Matovičovi na návrhu Smeru prekáža, že žena so štyrmi, piatimi alebo šiestimi deťmi má byť zvýhodnená rovnako ako žena, ktorá má tri deti. Podľa návrhu žena, ktorá má tri a viac detí, môže ísť do dôchodku o rok a pol skôr. Žiadal tiež, aby sa zvýhodnenie týkalo žien, ktorých deti dosiahnu minimálne učňovské vzdelanie.

Kollárovi sa páči aj Matovičova alternatíva

Matovič minulý týždeň prišiel s protinávrhom, aby nárok na dôchodok vznikol každému, kto si odpracuje aspoň 40 rokov. Ak niekto pracuje od 16 alebo 18 rokov, do dôchodku by mohol ísť už v 56 alebo 58 rokoch. Keďže by šiel do penzie predčasne, dôchodok by sa mu krátil. (Dnes je dôchodkový vek 62 rokov a 139 dní, do predčasného dôchodku je možné ísť dva roky predtým. Podmienkou je dôchodkové poistenie, ktoré trvalo aspoň 15 rokov.)

Matovičova alternatíva zaujala Borisa Kollára zo Sme rodina. Potvrdil, že Matovič za ním v piato

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie