Denník N

Predseda parlamentu utajil svoju prácu spôsobom, ktorý sa dá napadnúť na Ústavnom súde

Andrej Danko skladá poslanecký sľub. foto N - Tomáš Benedikovič
Andrej Danko skladá poslanecký sľub. foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa logiky Andreja Danka môžu zajtra dedičia pána Orwella napísať do knižníc po Slovensku, vrátane tej parlamentnej, so žiadosťou o obmedzenie prístupu k jeho knihám.

Autor je vysokoškolský pedagóg na Právnickej fakulte
Tilburskej Univerzity v Holandsku

Predseda Národnej rady pri zákaze sprístupnenia svojej práce v skutočnosti využíva autoritu svojho úradu. Z pozície autora diela nemožno žiadať, čoho sa domáha. Podľa tejto logiky by sa každý spisovateľ alebo vedec mohol domáhať, aby jeho knižku sprístupnili len zamestnancom knižnice, hoc ju aj nadobudli oprávnene.

Keď človek napíše kvalifikačnú prácu, očakáva sa, že pôjde o autorské dielo. Keby to tak nebolo, muselo by byť dielo totiž mechanicky odkopírované. Preto ak riadny študent v roku 2000 odovzdal svoju kvalifikačnú prácu, odovzdal univerzite aj kópiu svojho autorského diela. Navyše ide o oprávnenú kópiu, keďže je jeho vlastná. Tým zároveň prvýkrát uviedol svoje dielo na verejnosť, pretože ho odovzdal nielen príslušným zamestnancom univerzity, ale následne aj knižnici.

A hoci neuzatvoril žiadnu osobitnú licenčnú zmluvu, je zrejmé, že univerzita má danú kópiu oprávnene. Jej zaradenie do knižničného fondu jej totiž prikazuje zákon. Tieto pravidlá boli potenciálnym autorom známe pred

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Komentáre

Teraz najčítanejšie