Denník N

Olympiádu máme blízko, pozrite sa, kedy na ňu postúpime (tabuľka)

Foto - TASR *** Local Caption *** Èesko Èeská republika 79 roèník hokejové majstrovstvá sveta IIHF ¾adový hokej MS 2015 slovenská hokejová reprezentácia slovenský hokejový tím hokejista slovenskí hokejisti základná skupina B
Foto – TASR *** Local Caption *** Èesko Èeská republika 79 roèník hokejové majstrovstvá sveta IIHF ¾adový hokej MS 2015 slovenská hokejová reprezentácia slovenský hokejový tím hokejista slovenskí hokejisti základná skupina B

Aktualizované – pondelok 10:02. Priamy postup na olympiádu máme blízko. Ak Slováci skončia aj na 12. mieste, Bielorusi musia skončiť na piatom mieste, aby nám vzali priamy postup.

Na hokejových MS v Česku bojuje Slovensko aj o miestenku na olympijské hry 2018 v Južnej Kórei. Priamo na olympiádu sa kvalifikuje 8 najlepších tímov v rankingu IIHF po majstrovstvách v Česku. Slovensko bolo pred šampionátom na ôsmej priečke.

Po nedeľných zápasoch je Slovensko veľmi blízko k priamemu postupu. Vziať nám ho môžu Bielorusi, ale museli by skončiť prinajhoršom piati. Tu si môžete pozrieť tabuľku bodov, podľa možného umiestnenia nás a našich súperov:

Po nedeli je isté, že horšie ako 12. neskončíme. Naši najväčší súperi Lotyši a Nóri sa nedostanú do štvrťfinále, v rebríčku nás teda nepredbehnú.

Ak by sme skončili na 12. mieste, Bielorusi by nás predbehli len vtedy, ak by postúpili do štvrťfinále a skončili na 5. mieste. Ak skončíme vyššie, Bielorusi by sa museli prebojovať do semifinále.

Na olympiáde bude hrať 12 tímov, okrem 8 najlepších v IIHF a domácej Južnej Kórey sa tri tímy môžu kvalifikovať. Kvalifikácia sa hrá v septembri 2016, teda v čase, keď by sme zrejme nemohli využiť mnohých najlepších hráčov z NHL. Na olympiáde sme ešte nikdy nechýbali, aj keď dvakrát (neslávne roky 1998, 2002) sme nepostúpili do hlavného turnaja.

Istotu olympiády má 6 tímov, pridali saaj Česi. Tu je počet bodov, ktoré máme v rebríčku pred šampionátom:

Ako sa zostavuje rebríček

Rebríček IIHF sa zostavuje z výsledkov z MS a olympiády za posledné štyri roky. Teda rebríček po MS sa zostaví z výsledkov z MS 2015, MS 2014, OH 2014, MS 2013 a MS 2012. Body sa udeľujú od 1200, rozdiely medzi susednými umiestneniami sú 20 bodov, s výnimkou 8. a 9. miesta, 5. a 4., a medailových miest:

Každý rok sa hodnota bodov za daný rok znižuje o 25 percent. Za posledný rok má tím 100 percent bodov, za rok predtým 75, za dva roky dozadu 50 percent a za tri roky dozadu 25 percent.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie