Denník N

Liga majstrov so Žilinou, Euro so Škriniarom, no aj zlyhanie v Sparte. Pavel Hapal, nový tréner Slovenska

Radosť Pavla Hapala z víťazstva nad Poľskom na minuloročnom Eure hráčov do 21 rokov. Foto - archív TASR
Radosť Pavla Hapala z víťazstva nad Poľskom na minuloročnom Eure hráčov do 21 rokov. Foto – archív TASR

Ján Kozák vo štvrtok na tlačovej konferencii hovoril, že na Slovensku máme dostatok kvalitných trénerov, ale napriek tomu slovenskú reprezentáciu preberá prvý raz v histórii cudzinec – Čech Pavel Hapal (49).

Hapal bol popri trénerovi slovenskej 21-ky Adriánovi Guľovi a súčasnom koučovi Viktorie Plzeň Pavlovi Vrbovi podľa médií najvážnejším kandidátom na post trénera Slovenska.

Okrem toho, že pred rokom priviedol slovenský výber do 21 rokov na európsky šampionát v Poľsku, predtým sa mu darilo aj počas pôsobenia v Nitre či Senici a Žilina sa pod jeho vedením v roku 2010 dostala do skupinovej fázy Ligy majstrov.

V Česku hral za Sigmu Olomouc, Duklu Praha, Spartu Praha, nastupoval aj v zahraničí v drese španielskeho Tenerife či nemeckého Bayeru Leverkusen. V 90. rokoch sa objavil aj v spoločnej federálnej reprezentácii a neskôr v českom národnom tíme.

Neúspech v Sparte

Hapal prichádza k slovenskej reprezentácii iba necelé tri mesiace po tom, ako ho po krátkom pôsobení vyhodili zo Sparty Praha.

V klube majú už dlhšie problém s výsledkami a čelia kritike pre veľký počet zahraničných hráčov. Bývalý tréner českej reprezentácie Karel Jarolím povedal, že z ich kádra by si mohol nomináciu vyberať skôr kouč Rumunska.

Hapala Sparta oslovila po tom, ako vyhodila Taliana Andreu Stramaccioniho, keď tímu hrozilo, že sa nekvalifikuje ani do európskych pohárov. Pod Hapalom si dokázala vybojovať miestenku v Európskej lige. V prvom zápase druhého predkola však Hapalov tím prehral na ihrisku srbského Spartaku Subotica a trénera v deň jeho 49. narodenín prepustili.

„Podľa mňa skončil preto, že Sparta potrebovala výsledky hneď. Nedostal veľa času, pretože po hroznom angažmáne Stramaccioniho bolo potrebné tím rýchlo zodvihnúť a jemu sa to nedarilo. Okrem prvého polčasu v derby so Slaviou Praha pod ním vlastne Sparta ani raz nepredviedla výkon, ktorý by fanúšikov nadchol,“ myslí si reportér MF Dnes David Čermák.

„Herne sa tím ďalej trápil, čo by sa dalo tolerovať, keby boli výsledky, ale po porážke v predkole Európskej ligy so Suboticou už Sparta nechcela čakať. Možno v tom čase potrebovala niekoho, kto je ráznejší a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Liga národov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie