Denník N

tl;dr: 17 najlepších citátov z Orwellovej knihy, ktorú ste nečítali

To najzaujímavejšie zo zahraničnej tlače, dnes zo zahraničnej literatúry.

George Orwell napísal okrem zopár preslávených kníh aj tisícky strán ďalšieho textu, keďže nemalú časť jeho života boli honoráre za stĺpčeky pre noviny jediné, čo stálo medzi ním a hladom.

George Orwell - Eseje III.

O mnohých svojich textoch nemal najlepšiu mienku a žiadal ich po smrti zničiť. Stal sa, samozrejme, presný opak, vychádzajú stále znova v rôznych reedíciách, hoci aby ste v nich našli brilantné pasáže, treba sa prehrýzť množstvom dnes už ťažko zrozumiteľných sporov, nevydarených predpovedí a zbytočných slov. (Platí to najmä pre Orwellove denníky, pozostávajúce z veľkej časti z informácií o tom, koľko vajec zniesli každý deň jeho sliepky.)

Napriek tomu sa aj menej známe diela oplatí čítať; tu sú tie najzaujímavejšie kúsky z tretieho zo štyroch dielov súboru Orwellových esejí, všetky z rokov 1945 a 1946:

1. O problémoch s vydaním Zvieracej farmy (citát z listu pre Orwella od jeho vydavateľa)

Spomenul som, ako reagoval dôležitý úradník na ministerstve, pokiaľ ide o Zvieraciu farmu… Ak by bola táto bájka adresovaná diktátorom všeobecne, potom by vydanie bolo v poriadku, ale ako to dnes vidím, tento príbeh priamo popisuje postup Sovietov v Rusku. Bájka by bola menej urážlivá, keby hlavnou kastou neboli prasatá. Myslím, že voľba prasiat sa hrubo dotkne mnohých ľudí, najmä tých, ktorí sú pomerne citliví, čo Rusi nepochybne sú.
  1. O vojnovej cenzúre
Môj obľúbený príklad je pamflet ministerstva vojny nazvaný Zbrane nemeckej pechoty. Vymenúva a popisuje pušky, guľomety, atď. vo výzbroji nemeckej armády. Na prednej strane je nápis: „Nesmie padnúť do rúk nepriateľa.“
  1. O fašizme a jazyku v roku 1946
Slovo fašizmus už dnes nemá žiaden význam okrem toho, že označuje „niečo nežiaduce“.
  1. O umývaní riadu
Vždy, keď umývam riad, čudujem sa, aké nevynaliezavé môžu byť ľudské bytosti, ktoré sú inak schopné plávať pod morom a lietať v oblakoch, a predsa sa im zatiaľ nepodarilo vykynožiť z každodenného života túto odpornú a časovo náročnú drinu. (…) Nevidím iné riešenie ako robiť to hromadne, podobne ako pranie bielizne. Každé ráno by u vás zastavila mestská dodávka, odviezla škatuľu špinavého riadu a odovzdala vám škatuľu čistého, samozrejme, označeného vašimi iniciálkami.
  1. O  Hitlerovi
– Značne rozšírenou tézou (okolo roku 1937 v anglických médiách) bolo, že Hitler je babrák, bábka v rukách veľkého nemeckého biznisu.

– Hitler bol schopný zotročiť vlastný ľud, pretože mu dokázal dať niečo, čo už ani tradičné náboženstvá nemohli poskytovať: vieru v zmysel života, ktorá by sa neobmedzila na ten najužší sebecký záujem. Skutočná degradácia nastala, keď si ľudia uvedomili, že sa spolčili s diablom, ale že aj diabol je lepší, ako prázdnota existencie bez väčšieho významu. Problém dneška je v tom, ako poskytnúť ten vyšší význam a dôstojnosť životu, ktorý ten svet materiálnych vecí tak potlačil. Kým tento problém nebude vyriešený, zničenie nacizmu bude len odstránením jedného príznaku svetového nepokoja.

  1. O probléme imigrantov v Británii (november 1946)
Vezmime si otázku, ktorá sa v poslednom čase často vyskytuje v správach: príliv cudzincov na náš pracovný trh. Nedávno sme zažili ohromný rozruch kvôli povoleniu práce Poliakom na dvoch miestach, kde pracovnú silu najviac potrebujeme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

tl;dr zo zahraničnej tlače

Svet

Teraz najčítanejšie