Denník N

Kočner a Tóth si na sledovanie Kuciaka najali aj bývalého zástupcu šéfa sledovačky SIS Miroslava Kriaka

Marian Kočner si najal Tótha a ten si najal Miroslava Kriaka. Obaja pracovali v SIS. Foto N a archív ÚPN
Marian Kočner si najal Tótha a ten si najal Miroslava Kriaka. Obaja pracovali v SIS. Foto N a archív ÚPN

Peter Tóth údajne na sledovanie novinárov oslovil aj Kriaka, ktorý doteraz pracuje na finančnom riaditeľstve.

Bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Tóth nesledoval novinára Jána Kuciaka a jeho kolegov sám. Najal si na to Miroslava Kriaka, informuje týždenník Plus 7 dní.

Kriak je bývalý príslušník ŠtB aj SIS. V tajnej službe pracoval ako zástupca šéfa sledovacieho úradu. V štátnej správe je doteraz – pracuje na finančnom riaditeľstve. K sledovaniu sa odmietol vyjadriť.

„Ide o naozaj závažné informácie, ktoré sme okamžite začali preverovať. V tejto súvislosti sme už v komunikácii aj s orgánmi činnými v trestnom konaní, vrátane generálnej prokuratúry. Vedieme zároveň interné šetrenie a podnikáme ďalšie kroky, ktoré v tejto chvíli nemôžeme konkretizovať,“ napísalo finančné riaditeľstvo.

„V žiadnom prípade nechceme, aby sa meno takej štátnej inštitúcie, ako je finančná správa, spájalo s uvedenými medializovaným informáciami, a už vôbec nie s praktikami, ktoré sú spájané s trestnou činnosťou,“ dodalo.

Popoludní Kriaka prepustili. „S menovaným zamestnancom sme rozviazali pracovný pomer,“ napísala hovorkyňa Ivana Skokanová.

Podľa Plus 7 dní pracuje Kriak na organizačnom oddelení spadajúcom priamo pod kanceláriu prezidentky finančnej správy. S Tóthom sa mohli poznať z tajnej služby.

„Mrzí ma, že médiá najskôr vystrelia a potom mieria… V ostatnom období, napriek výzvam generálnej prokuratúry i Policajného zboru, ponúkla verejnosti najmä tlač veľa nezmyslov. Vždy, keď sa naakumuluje dostatok informácií o predmetnej veci, generálna prokuratúra prostredníctvom médií korektne a vyčerpávajúco informuje. Nateraz nebudem, a ani nemôžem, k veci uviesť viac. Prosím, pochopte to. Nechajme orgány činné v trestnom konaní pracovať,“ napísal Miroslav Kriak televízii Markíza. Z jeho stanoviska vyplýva, že aj on už pravdepodobne vo veci vypovedal, aby sa vyhol stíhaniu.

Samotný Tóth polícii povedal, že na sledovaní novinárov nepracoval sám. Nie je jasné, či polícia už vo veci vraždy vypočula aj Kriaka a k čomu dospela. Na otázky neodpovedajú vyšetrovatelia ani prokurátori a hovoria, že úniky informácií do médií im sťažujú vyšetrovanie.

Denník N v pondelok informoval, že Tóth sa 5. októbra prihlásil na polícii, kde ako utajený svedok priznal, že pre Kočnera sledoval novinárov, vrátane Jána Kuciaka. Povedal tiež, že mu za to Kočner platil tisíce eur.

Tóth tvrdí, že novinárov sledoval potom, čo mu Kočner povedal, že ich chce diskreditovať. Mal zistiť čokoľvek o ich súkromí,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie