Denník N

Zimný čas nie je zapísaný v „slovenských génoch“

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Slovákov z nás robia jazyk a kultúra. Slovenské gény viazané na naše územie neexistujú. Takisto neexistujú gény na zimný či letný čas.

Autor je neurogenetik, pôsobí vo Viedenskom biocentre

Slovo „čas“ sa nás bytostne dotýka, je doslova našou súčasťou. Dokonca tak, že máme vrodený biologický mechanizmus na jeho udržiavanie, prispôsobovanie sa mu i vnímanie jeho plynutia.

Prispôsobenie sa striedaniu dňa a noci – najstaršiemu stimulu na svete – poskytlo výhodu organizmom, ktoré sú dodnes nažive. Uvedený jav umožňujú biologické hodiny. Recept na tvorbu biologických hodín sme zdedili v génoch, nie však čas.

Čas, ktorý sa ľudstvo rozhodlo posúvať medzi letným a zimným pre šetrenie elektrinou, predstavuje konvenciu založenú na dohode a ide o politické rozhodnutie.

Hlasovanie o letnom a zimnom čase

Rokmi sa ukázalo, že posúvanie času medzi zimným a letným spôsobilo viac problémov, ako by ich vyriešilo.

K rozhodnutiu zastaviť tieto časové posuny a zaviesť štandardný permanentný čas prispeli aj výskumy chronobiológov a následná vôľa európskych politikov akceptovať ich argumenty. Poznatky vedcov vyústia do novej dohody o čase.

Krajiny EÚ dostali možnosť hlasovať o tom, či si ponechajú zimný alebo letný čas. Hlasovania sa zúčastnila veľmi veľká vzorka populácie: takmer päť miliónov Európanov, z toho viac ako 30-tisíc Slovákov.

hlasovali zhodne s európskym priemerom: väčšina (56 percent) je za letný čas, proti je 36 percent ľudí.

Zavádzanie o biológii

Výsledok hlasovania teda odporuje logike ministerstva práce, ktoré odporúča, aby sme si ponechali zimný čas.

Tento politický prešľap, ktorý ignoruje vôľu demokratickej väčšiny, vysvetľujú chybnými tvrdeniami, o ktorých neexistujú dôkazy, ako „V našich zemepisných šírkach sa dlhodobo uplatňoval a rešpektuje fyziológiu populácie na našom území“. Iní zase tvrdia, že „zimný čas máme v génoch“. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Letný a zimný čas

Komentáre, Veda

Teraz najčítanejšie