Denník N

Nikto nám nevezme ani euro, reagujú Taliani na kritiku rozpočtu. Európska komisia im dala na opravu tri týždne

Vicepremiér Luigi Di Maio, predseda vlády Giuseppe Conte a druhý vicepremiér Matteo Salvini. Foto – TASR/AP
Vicepremiér Luigi Di Maio, predseda vlády Giuseppe Conte a druhý vicepremiér Matteo Salvini. Foto – TASR/AP

Európska komisia to ešte nikdy v histórii neurobila. V utorok prvýkrát členskému štátu vrátila rozpočet a odporučila mu, aby ho prepracoval. „Nikoho to nemohlo prekvapiť,“ povedal eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici o talianskom rozpočte.

Ten podľa neho ide jasne proti pravidlám EÚ aj sľubom, že Taliansko bude pracovať na tom, aby znižovalo svoj dlh. Taliani to dobre vedia, no aj s vedomím, že 2,4-percentný deficit, ktorý si naplánovali, je podľa EÚ príliš vysoký, rozpočet poslali do Bruselu.

Zmeniť ho nechcú ani po tom, čo ho Európska komisia odmietla. „Nikto nám z neho nezoberie ani euro,“ povedal vplyvný taliansky minister vnútra Matteo Salvini.

„Toto je prvý taliansky rozpočet, ktorý sa nepáči EÚ. Niet sa čo diviť, je to prvý taliansky rozpočet zostavený v Ríme, nie v Bruseli,“ napísal na Facebooku šéf Hnutia piatich hviezd Luigi Di Maio.

Čo bude teraz?

Talianska vláda dostala tri týždne na to, aby svoj rozpočet upravila. Európska komisia odkazuje, že je otvorená dialógu. Ak Taliani rozpočet neupravia,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie