Denník N

Dekan lesníckej fakulty Pichler: Vysoké lesnícke kruhy nás nepočúvajú a tvrdia, že verejnosť je zmanipulovaná

Viliam Pichler. Foto N – Andrej Bán
Viliam Pichler. Foto N – Andrej Bán

Dekan Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene Viliam Pichler hovorí, že vníma hnev verejnosti na rúbanie stromov, prečo podporil lesnícku výzvu Odmietame, ako vidí kampane My sme les a Lesy sme my, a aj to, že jedinou cestou je komunikácia znešvárených strán – lesníkov a ochranárov.

V rozhovore sa okrem iného dočítate o tom, že:

  • tvrdenie, že verejnosť ochotná vyjsť za svoju vec do ulíc je zmanipulovaná, je urážkou;
  • holiny popod Nízke Tatry sú dôsledkom prežitého konceptu hospodárenia;
  • lesníci si dlhodobo pripadajú bití, preto možno teraz prišli s prepálenou kampaňou;
  • už dávno nebola atmosféra v lesníctve taká napriahnutá na zmeny v lesníctve ako teraz a jej strojcami majú byť najmä absolventi tejto školy;
  • prečo sa ako prvý vysoký predstaviteľ nášho lesníctva pridal k výzve Odmietame, ktorej impulzom bol príbeh horára Hríbika z Telgártu.

Kto je les, lesníci alebo ochranári?

Les je les. Bol tu dávno pred nami všetkými.

V súčasnosti rezonuje lesníctvo ako jedna z nosných polarizujúcich spoločenských tém. Ako vidíte dve kampane, ochranársku My sme les a lesnícku Lesy sme my?

Vidím ich silné aj slabé stránky. V kampani My sme les cítim veľký náboj emócií, čo sme inak vnímali už dávno, atmosféru hnevu verejnosti na rúbanie lesov, zrelú na veľké pohyby a zmeny. Náš švédsky hosť z Inštitútu pre bioekonomiku pred mesiacom na konferencii v Bratislave interpretoval výsledky prieskumu, na ktorom sa podieľala aj jeho inštitúcia (RISE Štokholm), tak, že tu sú ľudia ochotní vyjsť pre svoju vec do ulíc. Súčasná realita potvrdzuje kvalitu tejto predikcie, my ako časť slovenského lesníctva máme vynikajúci prediktívny aparát. To sa presne deje. Tak prečo nás nepočúvajú? Veď to hovoríme! A oni len mávnu rukou, že verejnosť je zmanipulovaná. To je urážka verejnosti, ja viem, že nie je zmanipulovaná.

Koho „oni“ máte na mysli?

Niektoré vysoké lesnícke kruhy. Máme výskumy, ktoré hovoria, že keby bola u nás dôvera v mimovládky taká vysoká, ako je európsky priemer, tak nespokojnosť verejnosti je ešte vyššia. My Slováci sme skôr skeptickí voči mimovládkam.

Tie obrovské holiny, ktoré ľudia vidia, keď prechádzajú popod Nízke Tatry, sú dôsledkom istého konceptu hospodárenia a jeho stroskotania na klimatických zmenách. Prežitého, treba povedať. Nevŕtajme sa už spätne v tom, kto je za to vinný, aj generácie mojich predkov boli horári. Oni však nevedeli, ako na to – a my to vieme. My dnes sme zodpovední. Tak to už tak nerobme a nezatajujme ani zlyhania našich prístupov pred verejnosťou. Verejnosť dnes vyžaduje sebareflexiu aj nás, lesníkov, môže nám to iba pomôcť.

Iste, kampaň My sme les bola príliš emotívna, ale vďaka za ňu. Akékoľvek konšpiračné teórie, kto im za to čo zaplatil, tvrdo odmietam. Tí ľudia to robili z presvedčenia.

Aj Robert Fico hovorí o Sorosom zaplatených protestoch Za slušné Slovensko.

Ak to chceme vidieť takto, tak môžeme ozaj začať hovoriť o rozprašovaní chemtrails z oblohy a podobné nezmysly.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Slovensko

Teraz najčítanejšie