Denník N

V Česku volajú po stiahnutí vojakov z Afganistanu, pre Zemana s Babišom sú vstupenkou do Bieleho domu

V auguste zomreli v Afganistane traja českí vojaci. Foto - TASR/AP
V auguste zomreli v Afganistane traja českí vojaci. Foto – TASR/AP

V Afganistane sú naši vojaci vnímaní ako okupanti, tvrdí bývalý český minister zahraničia Lubomír Zaorálek.

Do Česka z Afganistanu v stredu večer priletela ďalšia rakva s ostatkami českého vojaka. Ide o štvrtého muža, ktorý za posledný štvrťrok padol v rámci operácií NATO na Strednom východe. Ďalší siedmi boli na afganskej pôde za tento krátky čas zranení.

Je to nevídane čierna séria. Podľa dostupných informácií má Česko – samozrejme, až po Američanoch – zo spojeneckých síl za posledné roky najviac obetí medzi uniformovaným personálom nasadeným v tejto dlhodobo rozvrátenej krajine.

V auguste pohreb trojice vojakov sprevádzali mimoriadne prejavy úcty zo strany politikov, ale aj bežných Čechov, ktorí sa pridali k smútočnej kolóne v pražských uliciach i v rodných mestách padlých. Teraz, tvárou v tvár kopiacich sa mŕtvych tiel, však už viacerým v Česku začínajú povoľovať nervy.

Bývalý minister zahraničia, sociálny demokrat Lubomír Zaorálek, je prvým z českého politického mainstreamu, kto pod momentálnym tlakom vyhlásil, že by sa Česko a NATO mali z Afganistanu stiahnuť. A povedal to veľmi tvrdo, Česi sa podľa neho v krajine správajú ako okupanti.

Čo v Česku, pre ktoré je otázka bojovať či nebojovať historicky citlivá, znamená nasadenie v Afganistane? Je to zložité politikum, o ktorom sa vedú ťažké boje už na pôde parlamentu, aj módna záležitosť a pre českých politikov v neposlednom rade aj vstupenka do Bieleho domu.

Babiš: Spojencov nezradíme

Kľúčové v tejto chvíli je, že akékoľvek spochybňovanie českého nasadenia v Afganistane odmietol premiér Andrej Babiš. Použil pri tom veľmi štátnický slovník. Preňho neobvykle vynechal „čau, lidi“, „megapodrazy“ a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Svet

Teraz najčítanejšie