Denník N

Čo motivuje študentov pri výbere školy? Tretina chce len titul a hľadá jednoduché prijímačky

Študenti tvrdia, že si vysokú školu vyberajú podľa odboru, ale po jej absolvovaní mnohí odídu pracovať do iného odboru.

Tretina študentov priznáva, že si vybrala vysokú školu kvôli tomu, že chcela získať titul, lebo „sa zíde“. Rovnaký počet študentov, ktorí sa zapojili do prieskumu Profesie a Centra edukačného manažmentu pri Fakulte manažmentu Univerzity Komenského, povedal, že si vysokú školu vyberali podľa toho, či sú tam ľahké prijímacie skúšky. Študenti si pritom mohli vybrať viacero možností.

Na motivácie ohľadne štúdia na vysokej škole sa v prieskume pýtali vyše 5300 študentov bakalárskeho, magisterského, inžinierskeho aj doktorandského stupňa štúdia. Išlo o ľudí, ktorí študujú na Slovensku, boli z 35 vysokých škôl.

Aj keď tretina študentov si vybrala podľa jednoduchých prijímacích skúšok, najčastejšou motiváciou pri výbere školy bol odbor, túto odpoveď označilo 66 percent respondentov. „Toto zistenie je zaujímavé najmä preto, že je v rozpore s neskorším správaním absolventov vysokých škôl na trhu práce,“ tvrdí Profesia.

Najmä absolventi prírodných vied, pedagogiky a zdravotníctva si totiž podľa zistení Profesie často nehľadajú prácu v odbore, ktorý vyštudovali.

Pri výbere vysokej školy sa polovica študentov riadila podľa toho, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie