Denník N

Trump si nedá povedať, telefonuje iphonom, hoci ho odpočúvajú Číňania aj Rusi. Ako to môžu robiť?

V tomto prípade telefonuje americký prezident Donald Trump s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou cez pevnú linku v Oválnej pracovni Bieleho domu. Takto by mal podľa svojich bezpečnostných poradcov telefonovať stále. Foto - TASR/AP
V tomto prípade telefonuje americký prezident Donald Trump s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou cez pevnú linku v Oválnej pracovni Bieleho domu. Takto by mal podľa svojich bezpečnostných poradcov telefonovať stále. Foto – TASR/AP

Odpočúvať telefón sa dá aj bez pomoci mobilného operátora, a nezáleží na tom, či je to android alebo iphone. Namiesto klasického hovoru je bezpečnejšie používať šifrovacie aplikácie.

Americký prezident Donald Trump má tri iphony. Tie prvé dva má upravené s istými obmedzeniami, ten tretí, vlastný, sa však v ničom nelíši od tých, aké sa predávajú na trhu. A problém je, že napriek varovaniam, že ho môžu odpočúvať, ním často volá.

Je tak veľmi pravdepodobné, že čínske alebo ruské tajné služby sa dostanú k jeho súkromnej konverzácii. Napísal to americký denník New York Times.

„Keď prezident Trump volá starým kamarátom na jednom zo svojich iphonov, aby si s nimi poklebetil, zafrflal, alebo sa len spýtal, ako sa mu podľa nich darí, tak ho často počúva aj tretia strana. Napríklad čínski a ruskí špióni. Americkému denníku to povedali nemenovaní bývalí aj aktívni predstavitelia. Motivovala ich k tomu frustrácia, že prezident takto ohrozuje americké záujmy.

Pohľad do Trumpovej hlavy

Získané informácie Moskve alebo Pekingu môžu pomáhať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie