Denník N

Blokujú médiá a vyvracajú hoaxy. Ako Ukrajina bojuje proti ruskej propagande

Najmenej 100-tisíc ľudí víta na Majdane Nový rok v stredu 1. januára 2014. V pozadí hotel Ukrajina. Foto - TASR/AP
Najmenej 100-tisíc ľudí víta na Majdane Nový rok v stredu 1. januára 2014. V pozadí hotel Ukrajina. Foto – TASR/AP

Informačná vojna sa neskončila ani viac ako štyri roky po anexii Krymu. Ukrajincom sa za ten čas podarilo znížiť dôveru v ruské médiá a odnaučiť ľudí od ruských sociálnych sietí.

Nad Majdanom, kyjevským hlavným námestím, sa týči štvorhviezdičkový hotel. Zvonku na prvý pohľad vyzerá tak, že najlepšie časy už má za sebou.

Hotel stojí priamo v srdci Kyjeva – na mieste, ktoré symbolizuje ukrajinskú nezávislosť – od roku 1961. Otvorili ho v tom istom roku, ako Sovietsky zväz demonštroval svoju silu a slávu tým, že do vesmíru poslal Jurija Gagarina. Odvtedy sa veľa zmenilo a na budove hotela, ktorý sa kedysi volal Moskva, dnes veľkými písmenami svieti nový názov – Ukrajina.

Hotel funguje ako dobrý symbol toho, o čo sa Ukrajina snaží ostatných 27 rokov – odpútať sa od Ruska a stanoviť si svoj vlastný smer.

Premenovali ho v roku 1991, keď sa Ukrajina stala nezávislým štátom. Odvtedy sa pod ním odohrali viaceré kľúčové momenty ukrajinskej histórie. Vrátane Euromajdanu.

Päť rokov po tom, čo na námestí stáli státisíce ľudí, ktorí bojovali za európsku nádej pre Ukrajinu, už demonštrantov nahradili turisti a mladí Ukrajinci, ktorí posedávajú v centre Kyjeva. Revolučné pokriky vystriedali pouliční muzikanti a vôňu spálených pneumatík aróma kávy zo stánkov, ktoré lemujú celú hlavnú ulicu.

Euromajdan však pripomína veľká výstava, ktorá opisuje, ako ľudia vyšli do ulíc a ako tvrdo proti nim zasiahli bezpečnostné zložky.

Asi polhodinu chôdze od Majdanu je budova Národnej univerzity Kyjevsko-mohylanskej akadémie. V nej má kanceláriu aj Jevhen Fedčenko, riaditeľ tamojšej školy žurnalistiky a spoluzakladateľ portálu StopFake.org.

S kolegami si počas protestov a ruskej agresie na východe Ukrajiny uvedomili, že prebieha vojna, ktorá nie je len o vojakoch a zbraniach, ale aj o tom, ako sa celý konflikt vysvetľuje ľuďom.

V marci 2014 sa s kolegami, absolventmi a študentmi stretli v budove univerzity a rozhodli sa, že s tým treba niečo robiť. „Bolo zjavné, že dezinformácie a falošné správy sa stali súčasťou vojny proti Ukrajine,“ hovorí dnes Jevhen Fedčenko.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie