Denník N

Na Slovensku ho poslali do špeciálnej školy, v Británii študuje na univerzite. Jeho britskí učitelia ukazujú, ako učiť Rómov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Treba pracovať s rodičmi aj s tým, aby sa deti nehanbili, že sú Rómovia. Učitelia zo školy, ktorá má v Británii najlepšie výsledky so vzdelávaním Rómov, prišli na Slovensko opisovať svoje skúsenosti.

Ondrej má 19 rokov a vo Veľkej Británii dnes študuje na vysokej škole psychológiu. Pochádza z Rimavskej Soboty, kde chodil do školy. Do špeciálnej školy.

Ondrej je Róm. Učiteľ z britskej školy Babington Academy v Leicestery Mark Penfold dnes o ňom hovorí ako o jednom z najlepších žiakov.

Keď poslali Ondreja do špeciálnej školy, jeho rodičia s tým nesúhlasili a bol to jeden z dôvodov, prečo odišli zo Slovenska do Veľkej Británie. „Nechápali, prečo ho do špeciálnej školy poslali, lebo podľa nich nemal zlé známky,“ opisuje Penfold.

Keď prišli do školy Babington, mal Ondrej 11 rokov a nevedel po anglicky. Bol teda v podobnej situácii ako na Slovensku, kde mnoho rómskych detí pri nástupe do školy nevie po slovensky.

Rovnako to je aj pri rýchlosti učenia sa jazyka – môžu s ním síce hovoriť v škole, ale doma s rodičmi ho už nepoužívajú, nepozerajú ani programy v jazyku, ktorý sa učia, a často v ňom ani nečítajú knihy či časopisy.

Keď Ondrej prišiel do novej školy, nebol problém len v jazyku, ale nemal rozvinuté ďalšie zručnosti ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie