Denník N

Vrchol developerstva pri Bratislave: domy postavili kúsok od priemyselnej zóny

Nová vilová štvrť v Stupave: podľa inzerátov pokojné bývanie v blízkosti lesa. Foto N - Tomáš Benedikovič
Nová vilová štvrť v Stupave: podľa inzerátov pokojné bývanie v blízkosti lesa. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na okraji Stupavy vznikajú desiatky domov v tesnom susedstve dvoch menších fabrík a stožiarov s rozvodmi veľmi vysokého napätia.

Mladá mamička si bývanie na okraji Stupavy zatiaľ pochvaľuje. Vo štvrtok poobede sa prechádza s kočíkom po novej ulici Obuvnícka, ktorá iba nedávno pribudla na mapy.

Príležitostne ju vyrušuje len stavebný ruch a stĺpy s elektrickými rozvodmi, ktoré počuje, keď občas zafúka silnejší vietor.

„Našťastie bývame ďalej od toho vedenia. Tí, ktorí sú pri ňom, to asi majú horšie, uvidíme však, ako sa tu bude žiť, keď sa sem nasťahujú ďalšie stovky ľudí,“ hovorí.

Nachádzame sa v lokalite s názvom Pod Kopcami. Pred štyrmi rokmi to bola ešte zelená plocha, na ktorej plánovali budovať menší priemyselný park. Teraz je z nej obytná zóna pre ľudí, ktorí túžia po rodinnom dome neďaleko Bratislavy.

Prvé domy už majú svojich majiteľov, ďalšie sú v ponuke realitných kancelárií. Radové domy stoja okolo 170-tisíc, samostatné so štyrmi izbami takmer 250-tisíc eur.

„Ponúkame na predaj samostatne stojaci rodinný dom. Nachádza sa na konci mesta Stupava v novovznikajúcej časti. Tiché, slnečné prostredie, neďaleko je les. Dobrá dostupnosť do Bratislavy aj na Záhorie,“ píše sa napríklad v inzeráte spoločnosti Axis Real.

No niekoľko informácií chýba. Nová štvrť má síce na dohľad les, ako uvádza inzerát, ale okrem toho sú v susedstve aj dve menšie výrobné haly a celú štvrť pretínajú rozvody s takzvaným veľmi vysokým napätím (VVN).

Obytná zóna totiž vzniká na pozemkoch, na ktorých sa so žiadnou výstavbou rodinných domov historicky nepočítalo.

Dva pohľady na novú štvrť s rodinnými domami na okraji Stupavy – inzerát a realita. Foto N – Tomáš Benedikovič

Malé fabriky v susedstve

Fakt, že nová štvrť vznikla za dosť pochybných okolností, najlepšie ilustruje príbeh rodinnej firmy Častulík, s. r. o., ktorá sa do jej blízkosti prisťahovala ako prvá.

Firma sa venuje výrobe drvičov na spracovanie odpadu, zamestnáva zhruba desať ľudí. Bývalé vedenie mesta dalo Častulíkovcom najavo, že pokiaľ si tu postavia prevádzku, budú môcť nerušene vyrábať.

„Bývalý primátor Slezák nás ubezpečoval, že areál budú využívať technické služby mesta, bude tu zberný dvor a podobne. Nemali sme preto žiadne obavy,“ hovoril pred dvomi rokmi majiteľ firmy Peter Častulík.

Tak to pôvodne aj bolo. Ešte na jeseň 2014 neďaleko odtiaľto otváral bratislavský Volkswagen novú nástrojáreň, čo len potvrdzovalo, že pôjde o priemyselnú zónu.

O dva roky neskôr sa však situácia dramaticky zmenila. Za plotom Častulíkovho areálu začali robotníci bagrovať novú prístupovú cestu a pozdĺž nej kopať základy pre prvé rodinné domy.

„Keďže sme priemyselná budova, okamžite sme žiadali úrady o zriadenie ochranného pásma. Nikto sa však s nami nechcel baviť, dokonca nás ani neprizvali ako účastníka stavebného konania,“ rozprával Častulík.

Žiadne protesty nepomohli a po dvoch rokoch sa nová obytná štvrť stala realitou. Prví obyvatelia sa už nasťahovali do domov, ktoré sú len pár metrov od Častulíkovho areálu.

Aby firma predišla sporom s novými susedmi, začala sa tejto situácii prispôsobovať. Podľa Častulíkovho syna kupujú kvalitnejšie drevo do kotla na biomasu, aby susedov nezaťažoval dym, a hotové výrobky lakujú v hale, aby im neprekážal zápach.

V bezprostrednom susedstve novej obytnej zóny je aj rodinná firma Častulík, ktorá vyrába drviče na spracovanie odpadov.  Foto N – Tomáš Benedikovič
Obytná zóna môže lákať napríklad zamestnancov Volkswagenu, ktorý je neďaleko Stupavy. Foto N – Tomáš Benedikovič

Primátor výstavbe nebránil

Za vznik novej obytnej zóny zodpovedajú najmä dvaja komunálni politici. Prvým je bývalý primátor Peter Slezák (Smer-SD), ktorý v lete 2014 pomohol presadiť zmenu územného plánu. Tá zo zelenej plochy urobila stavebné pozemky.

Následne po neúspešných voľbách v roku 2014, v čase, keď už si mal len vypratávať kanceláriu, vydal aj príslušné územné rozhodnutie, o ktoré požiadali developeri.

Druhým zodpovedným je Slezákov nástupca, súčasný primátor Roman Maroš (nezávislý), ktorý ešte ako poslanec pomáhal pri hlasovaní o zmene územného plánu. Po voľbách 2014 potom odmietal pomáhať novému zastupiteľstvu, ktoré chcelo výstavbu zastaviť.

Primátora podporili aj dvaja prokurátori z neďalekých Malaciek – Patrik Hujsa a Matej Podmajerský –, ktorí v lete 2015 podnikli pomerne nezvyčajný krok. Vo dvojici prišli priamo na rokovanie zastupiteľstva presviedčať poslancov, že nemôžu rušiť uznesenie o zmene územného plánu. Tým by vraj spôsobili právny chaos.

„Vy ako mestské zastupiteľstvo najprv prijmete jedno rozhodnutie a o rok neskôr ho zrušíte. To má byť nejaký princíp právnej istoty?“ pýtal sa na rokovaní prokurátor Podmajerský.

Developerom sa tým uvoľnila cesta na zastavanie územia s veľkosťou dvadsiatich futbalových ihrísk, ktoré miestni poznajú pod názvom Polygón.

Ide totiž o pozemky, ktoré Stupava kedysi vyčlenila exministrovi hospodárstva Jirkovi Malchárkovi,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie