Denník N

Danko chce byť ako Orbán a Kaczynski. Čo by mohol kopírovať?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda SNS chce ísť do volieb s programom podobným stranám, ktoré v susedných štátoch likvidujú demokraciu.

Predseda Národnej rady Andrej Danko (Slovenská národná strana) čoraz častejšie hovorí o tom, že chce prebrať spôsoby, aké v Maďarsku zaviedla strana Fidesz a aké v Poľsku postupne zavádza Právo a spravodlivosť (PiS).

„Chcel by som so SNS ešte raz zabojovať s programom podobným, aký mal Viktor Orbán v Maďarsku či Jaroslaw Kaczynski v Poľsku. S tvrdým programom centralizácie moci, s tvrdým programom toho, že sa tu urobí poriadok,“ povedal tento týždeň v rozhovore pre Nový Čas. Vymenoval regulácie pre obchodné reťazce, ktoré práve presadzuje, či najnovšie navrhuje prísnejšiu reguláciu médií. „Áno, s takými lumpami chcem robiť poriadok,“ povedal Danko novinárom najčítanejšieho papierového denníka.

Viktora Orbána a Jaroslawa Kaczynského za zásahy do demokratických pravidiel v ich krajinách kritizuje Európska únia, spoločnosť u našich susedov je výrazne polarizovaná. Orbán už krajinu pretvoril na „riadenú demokraciu“, ktorá sa začína ponášať na Putinovo Rusko, Kaczynski zmeny rozbieha a ešte sa mu nepodarilo ovládnuť štát tak komplexne ako Orbánovi, ktorý je v úrade od roku 2010 a funkčné obdobie jeho vlády sa skončí v roku 2022. Orbán doslova povedal, že chce „silné Maďarsko postavené na novom politickom a ekonomickom poriadku“.

Pozrime sa teda na to, čo za posledné roky spravili z Maďarska a Poľska lídri, ktorých tak oceňuje líder SNS.

Putin a Orbán v Budapešti. Foto – TASR/AP

Viktor Orbán

  • Podobne ako to robí v posledných mesiacoch predseda SNS, Orbán sa už dávnejšie primkol k Putinovej Moskve. Maďarsko je jednou zo základní ruských agentov v EÚ, Rusi spolufinancovali dostavbu jadrovej elektrárne pri meste Paks. Silné ekonomické prepojenia rozvíja aj s Čínou a sabotuje snahu EÚ obmedzovať čínsky vplyv.
  • Maďarsko prideľuje cudzincom, ktorí požičali štátu väčšie sumy peňazí, trvalý pobyt, a tým aj pas zaručujúci voľný pohyb v schengenskom priestore. Sú medzi nimi aj ľudia s kriminálnou minulosťou či osoby blízke napríklad ruským tajným

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie