Denník N

Prišli ruskí turisti, mali jed a falošné pasy. Reportáž zo Salisbury, ktoré vydesil novičok

Opustený ale neustále strážený Skripaľov dom v Salisbury. Na jeho kľučku útočníci nastriekali novičok. Foto N - Mirek Tóda
Opustený ale neustále strážený Skripaľov dom v Salisbury. Na jeho kľučku útočníci nastriekali novičok. Foto N – Mirek Tóda

Obyvatelia pokojného stredovekého anglického mesta netušili, že majú za suseda bývalého ruského špióna. Až kým neprišli ďalší ruskí špióni, aby ho otrávili jedom novičok.

Aj vyše pol roka, odkedy nervovým jedom novičok zaútočili na bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho 33-ročnú dcéru Juliu, cítiť v stredovekom anglickom meste Salisbury jeho následky.

Pizzeria Zizzy, kde si v ten osudný deň, 4. marca 2018, otec s dcérou objednali jedlo, je stále zatvorená a ohradená lešením v centre mestečka pri príjemnej promenáde popri rieke Avon.

Takých podnikov, ktoré museli pre vysokú kontamináciu novičkom zavrieť, je viac. Biznis sa v tomto malom asi 40-tisícovom meste skončil všade, kde po sebe útočníci a ich obete nechali neviditeľné stopy po armádou vyvinutej zbrani.

„Mali sme zavreté tri mesiace, nevedeli sme sa dočkať, kedy sa vrátime do práce. Útok s novičkom nám radikálne ovplyvnil život,“ rozpráva mi pár tridsiatnikov z obchodíku s knihami a písacími potrebami v centre Maltings. A niekto, ako Dany, ktorý predáva ovocie na mieste, kde Skripaľovci skolabovali, hovorí, ako im útok Salisbury ničí obchod.

Do mesta chodí menej turistov, a tým pádom aj zákazníkov.

Neznámy sused, agent na dôchodku

Skripaľ sa v pizzerii Zizzy pri mĺkvej dcére, ktorá ho prišla navštíviť na juh Anglicka, v ten marcový deň rozčuľoval, prečo to s jedlom trvá tak dlho. Ráno boli navštíviť hrob jeho manželky, ktorá zomrela pred rokmi na rakovinu.

Salisbury sa stalo jeho novým domovom po veľkej výmene špiónov v roku 2010. Potom, čo Američania odhalili veľkú sieť ruských špiónov s červenovlasou Annou Chapmanovou, sa Západ dohodol s Ruskom na vzájomnej výmene agentov vo Viedni a Skripaľ sa tak dostal z ruského väzenia na slobodu.

Reštaurácia Zizzy, kde si dali Skripaľovci obed, je stále zavretá. Kontaminácia novičkom
bola priveľká. Foto N – Mirek Tóda

Doma ho odhalili, že ako dôstojník GRU vyslaný na španielske veľvyslanectvo do Madridu pracoval pre britskú tajnú službu.

Po obede v Zizzy sa Skripaľovci vybrali na prechádzku po promenáde popri rieke Avon. Za normálnych okolností by to bola idylická chvíľa. Na mieste pri obchodnom centre Mal­tings­ zvyknú ľudia hádzať chlebík kačkám. Vonku popíjajú kávičku alebo si kupujú jablká a čučoriedky u Danyho.

Nebola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Otrava Skripaľa

Svet

Teraz najčítanejšie