Denník N

Bellingcat: Bod po bode nám opísali, ako odhalili Rusov

Christo Grozev v Bellingcate riadil vyšetrovanie po pravej identite Rusov zo Salisbury. Hlavných podozrivých z otravy Skripaľovcov novičkom. Foto N - Vladimír Šimíček
Christo Grozev v Bellingcate riadil vyšetrovanie po pravej identite Rusov zo Salisbury. Hlavných podozrivých z otravy Skripaľovcov novičkom. Foto N – Vladimír Šimíček

Koordinované pátranie investigatívnych novinárov sa stáva postrachom tajných služieb autoritatívnych režimov. Bellingcat nielenže otvorene hovorí o metódach svojej práce, ale učí ju aj ďalších.

Christo Grozev sa narodil v Bulharsku, ale žije vo Viedni, kde sme sa stretli v kaviarni v príjemnej štvrti obklopenej zeleňou a parkom. Je úspešný podnikateľ v oblasti médií, no väčšinu svojho času venuje svojej vášni – investigatívnej novinárčine.
Vedie tím investigatívnych novinárov organizácie Bellincat, ktorá odhalila pravú identitu dvoch ruských agentov podozrivých z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa v britskom meste Salisbury.

Bol to husársky kúsok a navyše týmto odhalením usvedčil z klamstva a zosmiešnil ruskú vojenskú rozviedku aj ruského prezidenta. Tí by sa mohli chcieť pomstiť. „Samozrejme, že si uvedomujem isté riziká a začínam byť ešte opatrnejší,“ hovorí Grozev.

Tím Bellingcatu (názov vychádza z bájky o mačke, ktorej dali myši na krk zvonec, aby vždy zazvonila, keď s ňou prichádza nebezpečenstvo) vychádzal spočiatku len z dvoch fotografií, ktoré zverejnila britská polícia. Na konci prišli s dôkazmi, že ruský prezident Vladimir Putin klamal, keď tvrdil, že sú to obyčajní civilisti.

S Christom Grozevom sme sa rozprávali, ako sa im podarilo odhaliť dvojicu podozrivých Rusov krok po kroku. Ich práca je ukážkou novej éry investigatívy, ktorá spočíva v analýze otvorených zdrojov a v pomoci spolupracovníkov v teréne.

Ako som sa zapojil do Bellingcatu

Odkedy Briti zverejnili tváre podozrivých Rusov, Christo Grozev sa do novej výzvy pustil naplno a spával iba tri hodiny denne. „Keď sa pre niečo nadchnem, idem do toho na sto percent,“ rozpráva.

Môže si to dovoliť, lebo vlastní sieť rádií v Holandsku, popri tom na bulharskej univerzite prednáša o bezpečnosti. „Ako spolumajiteľ médií nemusím venovať toľko času svojej profesionálnej kariére,“ hovorí.

Napriek rizikám však Christo Grozev od začiatku pracuje pod pravým menom, hoci dostáva výhražky a odkedy sa pustil do vyšetrovania operácií ruských tajných služieb, sa ho viackrát pokúsili heknúť. Jeho prvou veľkou pátracou misiou bolo vyšetrovanie pádu lietadla MH17 nad Donbasom.

Práve vďaka tomu sa z Bellingcatu stala svetoznáma značka investigatívnej žurnalistiky. S údajmi zo sociálnych sietí či z YouTube dokázali prepojiť raketový systém Buk,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Otrava Skripaľa

Svet

Teraz najčítanejšie