Denník N

Vagovič: Ako vyšetrovateľ by som Tótha poriadne pritlačil k stene. Už pretiekol pohár

Novinár Marek Vagovič. Foto N – Vladimír Šimíček
Novinár Marek Vagovič. Foto N – Vladimír Šimíček

Sledovanie Petrom Tóthom si Marek Vagovič nevšimol. To, že robil špinavosti a diskreditačné kampane, sme vedeli dlho, hovorí šéf investigatívneho tímu Aktualít.

S novinárom Marekom Vagovičom, ktorý pracoval v redakciách .týždňa, SME a v súčasnosti pracuje pre aktuality.sk, sme dlhoroční kolegovia, v rozhovore si preto tykáme.

Cítiš sa potom, čo sú podozriví z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vo väzbe, vrátane Kočnera, lepšie?

Určite áno, ale úplne spokojný budem, až keď sa dozviem celý príbeh, vrátane objednávateľov. Stále si myslím, že to Kočner nemusel robiť sám a mohlo dôjsť k prekrytiu viacerých skupín, či už domáceho, alebo zahraničného organizovaného zločinu. Aj vzhľadom na to, čo teraz vychádza najavo v súvislosti so sledovaním Petra Tótha, tak človek nie je úplne pokojný, lebo si uvedomuje, čoho všetkého bol za ten rok a pol súčasťou. Nemám obavu alebo strach, ale skôr nepríjemný pocit, že ako novinári nemôžeme pracovať úplne slobodne. Stretávame sa s rôznymi zdrojmi, ktoré nechceme, aby boli odkryté, a ak nás niekto sleduje, vystavujeme ich riziku.

Všimol si si, že by ťa sledovali?

Po vražde som začal byť ostražitejší. Viac som si okolo seba všímal autá, pozeral som do spätného zrkadla, keď som niekam išiel, premeriaval som pohľadom okolie. Postupne ako čas plynul, som už nebol taký obozretný a ani sa nedá 24 hodín denne byť neustále v strehu. Keď som po vražde išiel ráno do auta, štartoval som so stiahnutým žalúdkom, pozeral som pod auto. Asi mesiac som ho parkoval pred policajnou stanicou, ktorú máme blízko pri dome. Ale predtým som to veľmi neriešil. Až po týchto nových informáciách si asi zase začnem viac dávať pozor.

Dá sa to vôbec všimnúť, keď na to nie si školený?

Asi nie. Môžeš vidieť do nejakého okruhu, ale ten človek môže byť schovaný a dnes je taká technika, že sa dá fotografovať aj na diaľku.

Na začiatku sme si mnohí mysleli, že sú za tým Taliani.

Bolo to logické. Jano na tom pracoval ako na poslednom materiáli. Neviem, čo všetko vyšetrovatelia majú, ale talianskou a albánskou verziou sa naozaj dosť intenzívne zaoberali. Je možné, že pred vraždou došlo v týchto súvislostiach k únikom informácií smerom k podozrivým, v zmysle, že Jano Kuciak si dohodol stretnutie s jedným z respondentov v prípade talianskej mafie. Nie je vylúčené, že únik bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie