Denník N

Po dvoch rokoch debaty o IT tendroch si veľké firmy cez Rašiho presadili svoje

Foto - TASR
Foto – TASR

Systém verejných nákupov IT ostane taký, aby vyhovoval veľkým firmám a ich dodávateľom, ktorí už pre štát robia.

Úrad podpredsedu vlády Richarda Rašiho po tlaku IT firiem vyhodil z dôležitého vládneho dokumentu časti o delení IT zákaziek na menšie a o autorských právach.

Definitívne má o roky pripravovanom dokumente hlasovať komisia na Rašiho úrade vo štvrtok.

V praxi to znamená, že štát nezastaví zadávanie obrích zákaziek a bude tým zvýhodňovať veľké firmy, ktoré si na prácu pre štát napokon aj tak najmú malých dodávateľov. Štát bude naďalej trpieť aj preto, lebo nebude mať ani v budúcnosti práva k softvéru, za ktoré zaplatí. Oboje štátu prinesie horšie ceny a kvalitu, pretože to obmedzí súťaž.

Riešenia oboch problémov pripravil dokument o pravidlách pre nákup štátneho IT, no dve dôležité časti o delení zákaziek a autorských právach z neho po tlaku najväčšej slovenskej asociácie IT firiem (ITAS) vypadli.

V dokumente teda chýba návod, ako by mali úrady deliť IT zákazky na menšie časti všade, kde sa dá. Je to dôležité, lebo do súťaže by sa mohli zapojiť aj malé firmy a štát by získal vyššiu kontrolu nad dodávateľmi. Časť o autorských právach zasa zostala v dokumente vo verzii, ktorá zjavne viac vyhovuje IT firmám než štátu, ktorý hardvér a softvér obstaráva.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie