Denník N

Korupcia je veľký, ale nie hlavný problém našej politiky

Na Slovensku ani nie je možné, aby sa verejné financie využívali zmysluplne, pretože nám chýbajú strategické zámery, ktoré by zmysluplnosť definovali.

Autor je bývalý minister školstva

V slovenskej politike sa schyľuje k výraznému zlomu. Doteraz dominantná strana Smer-SD stráca popularitu. Jej prepad sa možno ešte neskončil, môžu sa o to postarať kostlivci v skrini a problémy vo vedení. Smerujeme teraz k lepšiemu spravovaniu krajiny?

Skúsme si položiť tri otázky, sú úplne prirodzené, napriek tomu sa nekladú celkom ľahko.

Tá prvá otázka je najťažšia. Ako je možné, že napriek dlhoročnému boju proti korupcii tá, zdá sa, neustupuje? Opticky je to dokonca naopak. Narástli objemy peňazí, ktoré figurujú v rôznych kauzách.

Minulé leto sa niekto pokúsil ukradnúť veľkú časť zo 600 miliónov eur určených na rozvoj slovenskej vedy. V rovnakom čase vyšlo najavo, že politicky vhodne prepojená advokátska kancelária mala od štátu vyinkasovať sedemdesiat miliónov eur.

Bavíme sa o sumách, v ktorých by sa nehanbili obchodovať ani oligarchovia z oveľa väčšej krajiny ako Slovensko. A toto sú len špičky ľadovca.

Len kvôli kontextu pripomeniem: pred dvanástimi rokmi Robertovi Ficovi pár mesiacov médiá vyčítali, že nevie zdokladovať nákup malého bytu a niekoľko árov vinice. Dnes už by takéto položky v zásade nikoho nezaujímali.

Prílišná fascinácia korupciou

Ako je to možné? Veď len málo krajín

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie