Denník N

Ako si na Československo spomínajú Štrasser, Žbirka, Müller, Fialová, Vec či politici a biznismeni

Foto – N a TASR
Foto – N a TASR

Čo pre vás znamenalo Československo a ako si naň spomeniete?

Ján Štrasser,
spisovateľ

V Československu som sa narodil a aj vďaka českej kultúre, najmä českým a do češtiny preloženým knihám, som sa literárne vyvinul a skultivoval. No dnes mám pri sledovaní českých médií pocit, že v Česku sa oslavuje sté výročie vzniku Českej republiky. Je mi to ľúto.

 

Miroslav Žbirka,
hudobník

Dalo by sa hovoriť o mnohých veciach, ale v rámci kultúry to znamenalo veľké prepojenie. Ako prvá mi napadla možnosť pre slovenských interpretov objaviť sa v Čechách a na Morave a spievať v rodnom jazyku. Keď sme ešte ako skupina Modus prerazili, vždy sme mali pocit, že takým finále je, keď sme dorazili do pražskej Lucerny a bolo vypredané. To bola najvyššia ambícia vtedajších muzikantov. Z povahy mojej práce vyplýva, že som stále v Čechách, na Morave aj na Slovensku. Ja de facto nejakú veľkú zmenu nevidím. My muzikanti sme stále na cestách, málokedy sme dlho doma.

Pre nás Slovákov je Česká republika jedinou krajinou, kde môžeme prísť a nezmeníme nič. Nemusíme prejsť do angličtiny. Ľudia nám rozumejú a počúvajú nás. Dôležité je, aby v kultúre česko-slovenské kontakty zostali.

 

Richard Müller,
hudobník

Československo pre mňa znamenalo krajinu,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Československo

Slovensko

Teraz najčítanejšie