Denník N

Kiska prehral súd o pozemky, sudca povedal, že on by ako prezident odstúpil a odišiel do USA či Izraela

Foto N – Tomáš Benedikovč
Foto N – Tomáš Benedikovč

Prezident Andrej Kiska prehral súdny spor o pozemky, ktoré kúpil od realitky. Súd uznal práva pôvodného vlastníka, ktorý tvrdí, že ich nikdy nepredal.

Prezident Andrej Kiska prehral súdny spor o pozemky vo Veľkom Slavkove. Sudca Okresného súdu v Poprade dnes uznal vlastnícke práva Jánovi Francovi, ktorý sa s Kiskom od roku 2017 sporil o parcely s rozlohou 12-tisíc štvorcových metrov.

Kiska ich kúpil ešte v roku 1999 od realitnej kancelárie, no Franc tvrdí, že ich dostal darom od otca a nikdy ich nikomu nepredal ani nedaroval.

Sudca odporúčal prezidentovi odstúpiť

„Dôvod, prečo súd takto rozhodol, je, že čo sa týka skutkových zistení, je absolútne zrejmé a nespochybniteľné, že pán doktor Franc nadobudol tieto pozemky od svojho otca na základe darovacej zmluvy. On aj jeho otec sa správali k týmto pozemkom ako vlastník, pretože ich dali aj do nájmu, a nemožno teda konštatovať, že šlo o nedbalého vlastníka,“ zdôvodnil rozhodnutie sudca Miroslav Radačovský.

Povedal tiež, že bral do úvahy, že Kiska pozemky nadobudol v dobrej viere, a má nárok žiadať vrátenie peňazí od toho, kto mu ich predal.

Radačovský po rozhodnutí následne napadol prezidenta, keď médiám povedal, že keby bol prezident on, po takomto prípade by sa funkcie vzdal.

„Keby ja som bol prezidentom republiky a sudca, ktorýkoľvek iný, by zistil všetky skutočnosti a súvislosti tak ako ja, vzdal by som sa funkcie prezidenta republiky, neuchádzal by som sa o žiadnu inú politickú funkciu, odišiel by som do štátu, kde sa cítim dobre, napríklad do Spojených štátov amerických alebo Izraela, a pozor, tým nechcem tvrdiť, že si vysoko nevážim americký alebo židovský národ, ale takto by som konal ja,“ vyhlásil.

Prezidentská kancelária reagovala, že Kiska rozhodnutie rešpektuje, ale slová sudcu o tom, že by sa mal vysťahovať zo Slovenska, ho prekvapili.

„Preto rozmýšľa, ako bude ďalej postupovať, vzhľadom na sudcovu zjavnú zaujatosť a nenávisť voči prezidentovi, ktorého nepochopiteľne napadol, čím poškodil aj rozhodnutie pozitívne pre rodinu pána Franca,“ reagoval Roman Krpelan z prezidentskej kancelárie.

Ministerstvo spravodlivosti považuje vystupovanie sudcu Radačovského voči prezidentovi Kiskovi za nepatričné. „Minister spravodlivosti SR podrobne preskúma jeho vyjadrenia a zváži, či predmetné nezakladá dôvod na začatie disciplinárneho návrhu,“ uviedol rezort.

Portál otvorenesudy.sk, ktorý hodnotí sudcov, vypočítal, že za rok 2015 boli Radačovského rozhodnutia menej kvalitné ako priemer sudcov s rovnakou agendou. Rozhodnutie sudcu bolo pri odvolaní potvrdené v 57,9 percenta prípadov, priemer je 67,1 percenta.

Zmenených alebo zrušených rozhodnutí bolo 3,7 percenta, priemer boli 3 percentá. V hodnotení efektivity a kvality sa sudca umiestnil na 639. až 649. mieste spomedzi 738 hodnotených sudcov.

Radačovský mal problémy so zákonom po tom, ako mu v roku 1999 policajti našli pri cestnej kontrole nelegálnu brokovnicu a takmer 17 gramov kokaínu.

Sudca podľa portálu Korzár nepovedal, odkiaľ drogy a zbraň získal, priznal iba to, že to bolo v dome v Košiciach, kde bol ubytovaný aj jeho syn. Krajský súd v Žiline v roku 2012 po roky trvajúcom spore definitívne rozhodol, že skutky neboli trestný čin, a Radačovského oslobodil.

Franc mal výpis o vlastníctve, keď už pozemky nemali byť jeho

Spor o pozemky sa začal v roku 2017, Franc tvrdí, že až do roku 2016 bol v tom, že vlastníkom je stále on. Kiska Francovi odmietol pozemky dať a povedal, že vo veci má rozhodnúť súd.

Franc tvrdí, že pozemky dostal darom od otca ešte v roku 1998. Podľa neho mu pozemky vydržaním ukradol bývalý konateľ neexistujúcej firmy Agras, ktorý ich rýchlo predal obyvateľovi Lučivnej a o necelý týždeň neskôr už Kiskovi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Slovensko

Teraz najčítanejšie