Denník N

Po rokoch rodičovskej sa vrátili do práce: Nebaví nás rozprávať sa len o deťoch

Ilustračné foto – Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Majú dve deti, prácu a partnerov, na ktorých sa môžu spoľahnúť. Trend dokonalých matiek podľa nich zbytočne dostáva ženy pod tlak, aby všetko perfektne zvládali. Ak nie je spokojná matka, nebude ani dieťa, zhodujú sa.

Ráno vstane, urobí si kávu, vychystá deti a vyrážajú z domu. Dcéry odovzdá v škôlke a ona pokračuje do práce. Poobede ich vyzdvihne a idú domov. Takto vyzerá bežný deň Dáše Dúbravovej – matky dvojičiek, ktorá sa po materskej vrátila späť do dvoch zamestnaní.

Podobne vyzerá aj deň reklamnej fotografky Petry Rjabininovej, ktorá pracuje po materskej už pol roka. Na prvý pohľad sú ich životy úplne obyčajné a také isté rána má veľa ďalších pracujúcich matiek. Čo však znamená vrátiť sa po niekoľkoročnej rodičovskej dovolenke s dvomi deťmi späť do práce? Dáša aj Petra porozprávali, či majú ženy po materskej nižšie sebavedomie a prečo ich nebaví rozprávať sa neustále len o deťoch.

Ráno vstávam, partner radšej spí

Dáša pracuje na polovičnom úväzku na PR pozícii v Slovenskej národnej galérii. Popritom spravuje s partnerom aj ich vlastnú webstránku. Po komplikáciách počas tehotenstva nastúpila na materskú už v štvrtom mesiaci. Dvojičky sa jej narodili predčasne a aj starostlivosť o ne bola náročnejšia. Rok sa venovala len dcéram, ale hovorí, že nie je typ človeka, ktorý by dokázal byť dlho iba doma.

„Pri dojčení som často pozerala do mobilu a niečo riešila. Okrem toho, v PR sfére si potrebujete udržiavať neustále kontakty a musíte sledovať trendy. Vedela som, že potrebujem jasný systém a režim, aby som mohla skĺbiť materstvo aj prácu. Rozhodli sme sa dať deti do jaslí na tri dni v týždni, keď mali dva roky,“ vysvetľuje Dáša.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie