Denník N

Prieskumy vo väčších mestách: V Košiciach vedie Polaček, v Nitre poráža primátora Smeru mladý aktivista

V Prešove má šancu bývalý primátor Pavel Hagyari, v Trnave suverénne vedie Peter Bročka, ktorý má 70 percent.

V Košiciach a Prešove sa dajú čakať tesné súboje, naopak, v Trnave suverénne víťazstvo súčasného trnavského primátora Petra Bročku. A Nitra sľubuje prekvapenie: úspech mladého aktivistu nad dlhoročným primátorom Jozefom Dvončom.

Agentúra AKO pripravila pre televíziu TA3 niekoľko prieskumov aj vo väčších mestách po celom Slovensku, televízii budú slúžiť ako podklad pre predvolebné debaty, kam si chce volať najviac relevantných kandidátov.

Tam, kde sa o post primátora uchádza málo kandidátov, napríklad v Banskej Bystrici, si TA3 prieskum od agentúry neobjednala. Výber miest teda podliehal tomuto kritériu, ale aj tomu, či tam TA3 debatu vôbec pripravuje.

Zaujímavá je situácia v Košiciach, kde len veľmi tesne víťazí Jaroslav Polaček, podporovaný stranami SaS, KDH či Stranou maďarskej komunity.

Polaček musel pred niekoľkými týždňami čeliť obvineniu zo sexuálneho zneužívania. Polícia aj prokuratúra síce obvinenie jeho manželky odmietli, ale Polaček medzičasom stratil podporu hnutí OĽaNO a Sme rodina.

Kandidát časti pravice má však len malý náskok pred kandidátom Smeru a SNS Martinom Petruškom. Bez šancí nie je ani nezaradená poslankyňa parlamentu (zvolená na kandidátke rozpadnutej Siete) Alena Bašistová.

Veľmi tesné je to aj v Prešove, kde sa o víťazstvo pobijú súčasná primátorka Andrea Turčanová a jej predchodca Pavel Hagyari. AKO predpovedá v Prešove veľký neúspech pre súčasnú vládnu koalíciu Smeru, SNS a Mosta-Híd, ktorá do volieb postavila Miroslava Benka.

Obrovské prekvapenie sa črtá v Nitre. Súčasného primátora Jozefa Dvonča, ktorý stojí na čele mesta už 12 rokov a podporuje ho silná koalícia Smeru a SNS, zatiaľ poráža mladý aktivista Marek Hattas.

Zakladateľ kultúrneho centra Hidepark bol Dvončovým konkurentom aj podľa lokálnych prieskumov, ktoré on sám zverejnil na svojom Facebooku už skôr. V jednom z nich mal podporu 21 percent a za Dvončom zaostával len s malým rozdielom. Podľa agentúry AKO je už vo vedení.

Suverénnym víťazom v Trnave bude súčasný primátor Peter Bročka, ktorému prieskum AKO predpovedá neuveriteľných 70 percent hlasov. Bročka už pred štyrmi rokmi vyhral s náskokom, vtedy ho volila takmer polovica Trnavčanov.

Bročkovi tak zrejme neuškodil ani rozkol v jeho tíme a kritika od jedného z jeho blízkych spolupracovníkov, Mariána Galbavého, ktorý má v prieskume podporu len asi 6 percent voličov.

V Poprade suverénne vedie bývalý primátor Anton Danko, ktorý pred štyrmi rokmi v komunálnych voľbách prehral s Jozefom Švagerkom, vtedy podporovaným KDH a OĽaNO. Švagerko pred štyrmi rokmi získal viac ako 50 percent, tentoraz za Dankom výrazne zaostáva.

Napriek nákladnej kampani sa nedarí presadiť ani vplyvnému popradskému podnikateľovi Alexejovi Beljajevovi, ktorého by zatiaľ volilo len asi 12 percent ľudí.

Prieskumy v týchto mestách sa uskutočnili na reprezentatívnej vzorke 500 respondentov, zber dát prebiehal medzi 18. a 22. októbrom.

Od soboty 27. októbra už platí na zverejňovanie ďalších prieskumov dvojtýždňové moratórium. Riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích upozorňuje, že veľká časť voličov ešte nie je rozhodnutá. „Som si istý, že rozhodujúci bude finiš kampane. Sme v pelotóne, ktorý sa blíži k cieľu, špurt bude počas posledných siedmich dní,“ povedal v TA3.

Komunálne voľby sú v sobotu 10. novembra.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komunálne voľby 2018

Slovensko

Teraz najčítanejšie