Denník N

Čech si založil vlastný štát, s Liberlandom to myslí vážne

Medzi Srbskom a Chorvátskom je podľa neho územie nikoho, ktoré si privlastnil ako Liberland. Chorváti ho cez víkend po vstupe na jeho územie zatkli.

Čech Vít Jedlička sa necháva oslovovať titulom prezident a hovorí v mene štátu, ktorý sám založil.

Jeho Liberland nachádzajúci sa na neobývanom a spornom území medzi Chorvátskom s Srbskom vznikol len v polovici apríla a o občianstvo v ňom má záujem údajne 300-tisíc ľudí.

Oslovuje ich zrejme jeho daňová politika – dane majú byť dobrovoľné, to, že nebude mať armádu a možno aj motto, ktoré síce nie je vôbec originálne, ale za to vyjadruje to, po čom mnohí túžia: ži a nechaj žiť.

Ani ho tam nepustili

Jedlička (31) sa so svojim bizarným plánom už dostal takmer do všetkých svetových médií a zdá sa, že aj do pozornosti chorvátskych orgánov.

V sobotu v noci ho zadržali, keď sa z Chorvátska pokúsil vstúpiť na územie „svojho“ štátu. Pre hrozbu vysokých pokút sa lode, ktoré sa mali postarať o vylodenie v Liberlande, radšej podľa reportéra Lidových novín obrátili.

Zamýšľaný veľkolepý vstup do krajiny tak zatiaľ vyzerá skôr ako trapas. Jedlička však viackrát povedal, že bude rešpektovať aj nesúhlas svojich susedov a je pripravený na pasívnu obranu.

Liberland má sedem kilometrov štvorcových a Jedlička si jeho lokalitu medzi Srbskom a Chorvátskom vybral preto, lebo k územiu sa vraj nikto nehlásil.

Srbi aj Chorváti to popierajú. O územie sa hádajú, lebo hranicu v tomto úseku tvorí Dunaj a ten zmenil svoj tok. Jedlička to ale ignoruje. Hovorí, že Liberland založil v súlade s medzinárodným právom a že bude žiadať o jeho uznanie ostatnými štátmi sveta.

Vít Jedlička, prezident Liberlandu. Foto - Facebook
Vít Jedlička, prezident Liberlandu. Foto – Facebook

Od protestu k štátnej symblike

Absolvent Ekonomickej univerzity Jedlička, ktorý pôsobí aj v českej politike, spočiatku hovoril, že celý projekt Liberlandu je len istou formou protestu.

Neskôr všetko aj pre záujem verejnosti začalo prerastať smerom ku štátu s vlastnou vlajkou (tú už vztýčili), občanmi (o občianstvo sa dá požiadať online), menou (niečo na spôsob bitcoinov) aj ľuďmi, ktorí sa územie pri brehoch Dunaja reálne chystajú presťahovať.

Páči sa im, že Jedlička im, ako to už názov štátu evokuje, ponúka krajinu s minimálnymi zásahmi štátu do ich súkromného života.

Zakladateľ Liberlandu, ktorý všetko zrejme naozaj myslí vážne, je členom Strany slobodných občanov. Je to strana českých libertariánov, euroskeptikov bez zastúpenia v parlamente, ale s jedným europoslancom.

Jedlička priznáva, že sa nechal inšpirovať Američanom Jeremiahom Heatonom. Ten v júli minulého roka vyhlásil takzvané Kráľovstvo severného Sudánu v regióne Bir Tawil medzi Egyptom a Sudánom, označované za terra nullius, teda zem nikoho. Heaton sa k tomuto kroku odhodlal po tom, čo sľúbil svojej dcére, že bude princeznou. Jeho kráľovstvo nateraz nikto neuznal.

Návrh na štátnu hymnu Liberlandu

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie