Denník N

Ochráňte novinárov pred predátormi, ako je Kočner, vyzývajú vládu Reportéri bez hraníc

Marian Kočner si najal Tótha a ten si najal Miroslava Kriaka. Obaja pracovali v SIS. Foto N a archív ÚPN
Marian Kočner si najal Tótha a ten si najal Miroslava Kriaka. Obaja pracovali v SIS. Foto N a archív ÚPN

Medzinárodná novinárska organizácia žiada dôkladné vyšetrovanie Mariana Kočnera. Všimli si aj jeho pomocníka Petra Tótha, ktorý preňho sledoval Kuciaka a ďalších novinárov.

Medzinárodná novinárska organizácia Reportéri bez hraníc vyzvala slovenské úrady, aby zintenzívnili vyšetrovanie zadržaného podnikateľa Mariana Kočnera, ktorý sa opakovane vyhrážal novinárom a mohol zohrať rolu vo vražde mladého investigatívneho novinára.

Organizácia, ktorá sa venuje ochrane novinárov po celom svete, o tom vydala rozsiahlu správu. Pripomenula v nej, že Kočner, ktorý sa vyhrážal Kuciakovi, je zatknutý za podozrenie z podvodu a mal veľmi blízko k štyrom zatknutým v súvislosti s vraždou mladého investigatívneho novinára, hlavne k Alene Zsuzsovej.

S ňou mal Kočner blízky vzťah a pravidelne ju aj jej dcéru finančne podporoval. „Musí sa urobiť všetko, aby sa vyjasnili aktivity Mariana Kočnera vrátane prenasledovania slovenských médií a jeho možnej úlohy v Kuciakovej vražde,“ píše RSF, ktorej šéf Christophe Deloire bol osobne na veľkom pochode po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Bratislavu vtedy označil za hlavné mesto slobody slova a expremiéra Roberta Fica vyzval, aby sa ospravedlnil za svoje útoky proti novinárom vrátane výroku o špinavých protislovenských prostitútkach.

Fico to dodnes neurobil, navyše klamal, že ho na to šéf RSF nevyzval. Dvaja ďalší predstavitelia medzinárodných novinárskych organizácií, ktorí boli na stretnutí, však dosvedčili, že klamal.   

Pauline Adès-Mevelová, ktorá má v organizácii na starosti Európu, vyzvala slovenské autority, aby vyslali jasný signál,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie