Denník N

Trump ovláda krvavú križovatku americkej politiky

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Výzvou pre demokratov nie je to, či sa môžu v ekonomike posunúť doľava, ale či sa v kultúrnych témach môžu posunúť doprava.

Autor je americký novinár a politológ
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Ľudia, čo veria, že Donald Trump je len klaun, ktorý nič nevie, ale v roku 2016 sa akosi trafil do nálady voličov alebo mal jednoducho len šťastie, dostali uplynulý mesiac lekciu. Trump totiž preukázal zlovestné politické inštinkty. Keď si to dáme dokopy s jeho bezočivou „amorálnosťou“, ako to opísal jeden z vysokopostavených vládnych predstaviteľov v anonymnom komentári pre New York Times, máme pred sebou impozantnú hrozbu, ktorú prezident predstavuje pre svojich oponentov.

Ja hranice ubránim, oni ich otvoria

Úradujúci prezident sa ocitol v rovnakej situácii ako mnohí jeho predchodcovia. Strana, ktorá tradične drží Biely dom, po dvoch rokoch osloví len malú časť elektorátu a dopadne zle. Lenže Trump to ako neomylné pravidlo neberie a agresívne sa snaží proti osudu bojovať. Mení jednotlivé kampane do Snemovne reprezentantov a do Senátu na jedny celonárodné voľby, kde sa bojuje o agendu, ktorú nastavil on sám. Jednou z tém tohtoročných volieb je prisťahovalectvo. Príčina je jasná: táto téma vzrušuje jeho voličov viac než čokoľvek iné. Prezident imigráciu neúnavne využíva a falošné obviňuje demokratov, že ak vyhrajú, otvoria hranice a nechajú do krajiny vstúpiť kohokoľvek.

Donald Trump poukazuje na karavánu migrantov zo Strednej Ameriky, ktorí v súčasnosti pochodujú cez Mexiko, aby ju využil proti demokratom. Pretože republikánov stále veľmi motivuje strach z terorizmu, prezident použil aj obvinenie, že v karaváne sa nachádzajú aj ľudia z Blízkeho východu. (Po prvé, pre toto tvrdenie neexistuje jediný dôkaz, čo pripúšťa aj samotný Trump, a po druhé, aj keby tam aj boli, je to nechutné obvinenie, ktoré implikuje, že ktokoľvek z Blízkeho východu je terorista.) Médiá dychtivo konfrontujú prezidentove výroky s realitou, no zdá sa, že Trump si veľmi dobre uvedomuje, že spolu s tým tiež opakujú jeho tvrdenia, čím len prehlbujú podozrenia a strachy verejnosti.

Druhým spôsobom, ktorým Trump mení blížiace sa hlasovanie na celonárodné voľby, je strašenie prízrakom impeachmentu. Jeho základňu nerozčuľuje nič viac ako náznaky o sprisahaní elít (právnikov, novinárov a sudcov), ktorých cieľom je poprieť výsledky z roku 2016. Tlačová tajomníčka Bieleho domu Sarah Huckabee Sandersová už povedala, že impeachment je „jedinou témou, s ktorou, zdá sa, demokrati prichádzajú do volieb.“

Demokrati nenašli cestu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie