Denník N

Aký čas budú mať iné štáty? Nemci preferujú letný, Česi chcú to isté čo susedia

Ilustračné foto - tasr/ap
Ilustračné foto – tasr/ap

Maďari chcú, aby sa striedanie letného a zimného času zachovalo.

Načasovanie nemohlo byť lepšie. V pondelok sa v rakúskom Grazi stretnú neformálne ministri dopravy Európskej únie, aby okrem iného predebatovali zrušenie striedania času. Pred diskusiou sa môžu dobre vyspať – práve tento víkend sa posúvali hodiny dozadu na zimný čas. Podľa návrhu Európskej komisie to malo byť naposledy.

Ide o vôbec prvé stretnutie od zverejnenia návrhu Európskej komisie zrušiť striedanie časov. „Nemáme jasný obraz o pozícii členských štátov. Debata v Grazi bude prvou príležitosťou, aby sa to objasnilo,“ odpísal hovorca Európskej komisie.

Slovensko zatiaľ podľa ministerstva práce preferuje zimný čas, no ako povedal minister Ján Richter pre TA3, rozhodujúce bude, ako sa zachovajú európske štáty, najmä naši susedia.

„Neviem si predstaviť, že pôjde vlak z Prahy do Budapešti a bude prechádzať dvomi časovými pásmami,“ povedal Richter na TA3.

Aké názory zatiaľ prevládajú u našich susedov?

Česko

Ťažko si predstaviť, že by sto rokov po vzniku Československa bolo po prípadnom zrušení striedania času v Prahe o hodinu viac ako v Bratislave. České ministerstvo dopravy vyslovene vylučuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Letný a zimný čas

Svet

Teraz najčítanejšie