Denník N

Tomáš Drucker: Strana, ktorá ma nominovala, chcela iné, ako som chcel ja

Tibor Gašpar a Tomáš Drucker. Foto N – Vladimír Šimíček a TASR
Tibor Gašpar a Tomáš Drucker. Foto N – Vladimír Šimíček a TASR

Nedokázal by som splniť to, čo som sľúbil – upokojiť spoločnosť a zvýšiť dôveru v políciu.

Autor je bývalým ministrom zdravotníctva a vnútra za Smer

Článok Tomáša Druckera je súčasťou pripravovanej knihy rozhovorov
Tomáša Gálisa s Grigorijom Mesežnikovom 2018: Rok protestov

V nedeľu 25. februára ma po návrate z návštevy Kuby, na ktorej som bol aj s Robertom Kaliňákom a Petrom Kažimírom, predseda vlády Robert Fico poprosil, že by chcel počas týždňa urobiť tlačovú besedu o výsledkoch liečby diabetickej nohy liekom, ktorý sme rok predtým doviezli v rámci deblokácie z Kuby na Slovensko.

Predbežne sme sa dohodli, že by sa mala uskutočniť v stredu na Kramároch. V utorok bolo plánované výjazdové zasadnutie vlády v Hnúšti.

Pondelok 26. februára – vražda

V pondelok ráno mi pred odchodom do Hnúšte napísal riaditeľ komunikačného odboru Tomáš Kuča správu: „Fuha, tak toto je silne kafe“ a priložil link na článok Denníka N o zavraždení reportéra Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Vraždu mladých ľudí som považoval za niečo zbytočne smutné. No predstava, že by niekto naplánoval vraždu novinára v súvislosti s jeho prácou, sa mi vôbec nezdala byť reálna.

Počas cesty do Hnúšte som dostal správu, že premiér s ministrom vnútra sa nezúčastnia na výjazdovom rokovaní vlády, pretože idú do Bratislavy na mimoriadny brífing k vražde a rokovanie povedie Peter Pellegrini.

Po príchode do Hnúšte sme s kolegami o situácii diskutovali a ešte stále prevládal názor, že išlo o náhodnú vraždu. Až postupne, s tým, ako som získaval informácie z médií, si človek začal uvedomovať to nebezpečenstvo predstavy, že by niekto naplánoval a zavraždil novinára, a k tomu aj jeho blízku osobu pre jeho prácu.

Keď sa objavila informácia o možnom čase úmrtia, uvedomil som si, že som práve vtedy po skončení rokovaní sedel s kolegami v hoteli na Kube. Bol tam aj minister vnútra Robert Kaliňák. Bol to v podstate normálny spoločenský večer a ja som počas neho netušil, že práve

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie