Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O izolácii Poľska a Maďarska a ako nezostať s nimi v jednom vreci

Foto - TASR
Foto – TASR

Poľsko a Maďarsko sa vyšachovali z európskeho priestoru vlastnou vinou, píšu pre server Politico.eu autori Martin Miszerak a Dalibor Roháč (slovenský analytik pôsobiaci v USA). Dôvod? Odmietli euro.

Eurozóna je najvýznamnejším politickým projektom, ktorý je motorom integrácie EÚ a od roku 2012 sa jej mechanizmy dramaticky posilnili – prijatím bankovej únie, stabilizačného mechanizmu ESM, fiškálneho kompaktu atď.

Maďarsko a Poľsko sa k tomuto projektu odmietli pripojiť (hoci 53 % Maďarov by euro privítalo) a aj vinou svojej neochoty podieľať sa na riešení imigrácie sú dnes v takej izolácii, akú nepoznali od prijatia do EÚ v roku 2004. Najmä pre Poľsko je to tragické, pretože potrebuje európsku solidaritu na spoločný postoj voči Rusku a zbavilo sa možnosti ovplyvňovať európsku politiku, hoci by mohlo mať rovnakú váhu ako Španielsko.

V prípade Poľska ide o „monumentálne sebapoškodenie“, píšu autori a pripomínajú, že iné krajiny si uvedomujú význam eura oveľa viac. Bulharsko sa už prihlásilo do programu prijatia a má veľké šance aj preto, že okrem finančných podmienok, ktoré už fakticky spĺňa, sa snaží naplniť aj európsky program v boji proti korupcii. K prijatiu eura smeruje aj Rumunsko (61 % Rumunov si to praje).

Je pravda, že niektoré krajiny si uchovávajú európsky vplyv aj bez eura, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie