Denník N

Nemecko hľadá lídra, Merkelová oznámila postupný odchod

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Kancelárkou ešte chvíľu ostane, no vzdá sa vedenia strany. Po roku 2021 už Merkelová nechce byť v politike.

Koniec jednej veľkej éry sa blíži. Angela Merkelová po osemnástich rokoch končí ako šéfka najsilnejšej nemeckej strany CDU a najneskôr o tri roky skončí aj ako kancelárka.

Kresťanskí demokrati si nového lídra zvolia na zjazde v decembri, no nový predseda CDU ešte nebude kancelárom. Najdôležitejšiu funkciu v Nemecku si 64-ročná Merkelová ponechá. A to aj napriek tomu, že v minulosti bola proti tomu, aby boli tieto funkcie oddelené.

Nový šéf CDU má stranu pripravovať na parlamentné voľby, ktoré sú naplánované na rok 2021. V nich už Merkelová, ktorá CDU/CSU doviedla k štyrom víťazstvám, nechce kandidovať. Nemá záujem ani o inú politickú funkciu.

Analytik Marek Lenč hovorí, že Merkelová sa pohybuje na tenkom ľade, a myslí si, že ak nebude predsedníčkou strany, bude pre ňu veľmi ťažké ostať kancelárkou až do roku 2021.

„Týmto rozhodnutím otvára debatu o svojom kancelárstve, otvárajú sa mocenské boje a aj fungovanie dualizmu Merkelová verzus nový predseda strany CDU je otázne,“ vraví.

Dve prehry

Merkelová, ktorá je v úrade kancelárky trinásť rokov, doteraz nedávala najavo, že by plánovala skončiť v čele CDU. Vo vnútri strany sa však čoraz hlasnejšie diskutovalo o tom, že kresťanskí demokrati potrebujú zmenu, aby zastavili pád preferencií.

Koniec štvornásobnej kancelárky urýchlili dvoje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Svet

Teraz najčítanejšie